Новини - България

НЗОК: Около 650 души с Хепатит С ще се лекуват през 2017-а
Прочетена: 376 пъти

Критериите за отпускане на безплатна безинтерферонова терапия на пациентите с Хепатит С, които трябва да влязат в сила от 16 януари, не противоречат на действащите към момента правила. Това съобщиха от пресцентъра на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) след провела се днес съвместна среща между представители на институцията и националните консултанти по гастроентерология проф. Константин Чернев и проф. Крум Кацаров.

"Действащите критерии и тези, които ще влязат в сила от 16 януари 2017 г., съдържат едни и същи медицински показатели, като са допълнени с таблица, показваща икономически най-разходоефективното за НЗОК лечение на база договорените отстъпки от НЗОК и притежателите на разрешения за употреба на лекарствени продукти", информира публичният фонд.

От касата твърдят, че подреждането на трите линии на терапия на база най-нисък разход за НЗОК не пречи лекуващите лекари да предписват подходящия лекарствен продукт на своите пациенти, съобразен с конкретното им здравословно състояние. 

 

Въпреки това двете страни са планирали втора среща в началото на февруари, на която да обсъдят промяна в критериите за включване и на по-ниските (леки) степени на фиброза, тъй като се очаква до края на януари повечето пациенти с тежки форми на чернодробно увреждане да бъдат обхванати от лечение.

"Проф. Константин Чернев и проф. Крум Кацаров считат, че при тези форми на заболяване (леки степени на фиброза) ще бъде необходимо преминаване към 8-седмично лечение и тогава НЗОК следва да направи ново позициониране на лекарствените продукти на база на преизчислените курсове на лечение спрямо договорените отстъпки от лекарствените продукти по реда на Наредба 10", допълват от здравната каса.

Националните консултанти се ангажират, че в рамките на до 10 дни ще представят описание на индикациите и контраиндикациите, изключващи лечението за всеки от лекарствените продукти.

 

От здравната каса пък информират, че прогнозната бройка на пациентите с Хепатит С, които ще бъдат лекувани през 2017 г. е 650 души.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития