Новини - България

НЗОК и БЛС подписаха НРД-2017
Прочетена: 1458 пъти
Снимки: Министерство на здравеопазването

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Български лекарски съюз (БЛС) подписаха днес в Министерството на здравеопазването Националния рамков договор за 2017 година.

„За сключването на договора бе положен колосален труд. Изключително съм доволен, че отношенията между лекарите и Националната здравноосигурителна каса се договарят чрез диалог и с това се слага край на административно-командния модел, който бе наложен в здравеопазването от 2015 година насам“, каза вицепремиерът и министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев, който бе гарант за преговорния процес.

Семерджиев определи успехите на двете преговарящи страни като изключителни и добави: „България вече не е тоталитарна държава“.

 

Според председателя на БЛС д-р Венцислав Грозев договорът дава началото на тенденция за увеличаване на значимостта на извънболничната помощ, както и начин да се стопира дефицитът на средства в системата. По думите му, с влизането в сила на НРД-2017 отпадат лимитите в болниците.

„На практика лечебните заведения ще работят вече в безлимитна ситуация“, обяви д-р Грозев.

Управителят на НЗОК д-р Глинка Комитов добави:

„За първи път от 18 години, откакто съществува Здравната каса, се постигна договореност с БЛС за самоконтрол“.

По време на подписването на НРД-2017 бе обяснено, че лечебните заведения ще могат да надхвърлят бюджетите си с 3 на сто. Ако се стигне до преразход, с БЛС ще се договаря намаляване на цените на клинични пътеки, заради които се е стигнало до надхвърляне на бюджета.

 

От Министерството на здравеопазването добавят, че един от огромните проблеми, наследени от предишното ръководство на ведомството е било неспазването на бюджетната дисциплина.

„Заради допуснатите миналата година и прехвърлени за 2017-та дефицити, през януари от бюджета на НЗОК бяха изплатени 51 889 000 лева, а още 19,8 милиона лева трябва да се изплатят след 1 април, т.е. общо над 71 милиона лева. С подписването на НРД е осигурена финансова рамка в границите на бюджета на НЗОК. Договорени са средства за увеличение на първичната извънболнична помощ с над 13 милиона лева. За специализираната извънболнична помощ договореното увеличение е над 19 милиона лева. Осигурени са и 1 милиард 613 милиона лева за болничната помощ. Въвеждат се прогнозни бюджети на лечебните заведения на тримесечие. Предвижда се и възстановяване на неоснователно получени суми над регулативните стандарти отново на тримесечие за извънболничната помощ“, добавят от министерството.

С Националния рамков договор отпада и пръстовият автентификатор в извънболничната помощ. Ще бъде въведен и персонифициран аналитичен финансов документ, който ще се издава от лечебното заведение и ще бъде подписван от пациента при изписването му, съобщават още от МЗ.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития