Новини - България

Няма да бъде закривано интензивното отделение на Педиатрията
Прочетена: 125 пъти
Снимка: Pixabay.com

Няма да бъде закривано интензивното отделение на Педиатрията. По-рано тази седмица, съвместно с представители на Центъра за спешна медицинска помощ – София и на болниците „Проф. д-р Иван Митев“, „Н. И. Пирогов“, „Александровска“ и Националната кардиологична болница, е създадена  пълна организация – алгоритъм на действие, начин на комуникация между отделните лечебни заведения – така че на всички деца да бъде оказана адекватна и навременна медицинска помощ. И трите болници – „Пирогов“, НКБ и „Александровска“ разполагат с необходимия кадрови ресурс, апаратура и техника, за да гарантират лечението на децата.

 

Това стана ясно от изказването на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от парламентарната трибуна във връзка с преустановения прием на деца в интензивното отделение на СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“.

 

Той посочи, че усилията на Министерството на здравеопазването са насочени към изчистване на кадровите проблеми, които стоят в момента пред интензивното отделение на Педиатрията. „Назначил съм комисия, която ще направи пълен анализ на капацитета на отделението и ще бъдат предприети всички необходими действия за привеждането му в нормален работен режим“, беше категоричен Ананиев.

 

„Използвам случая, за да се обърна отново към всички родители – няма да остане нито едно дете, на което да не бъдат оказани необходимите медицински грижи. Ние имаме прекрасни лекари и лечебни заведения, които се грижат за децата“, посочи още министър Ананиев.

 

Той припомни, че през май месец тази година правителството отпусна 1,7 млн. лв. за Педиатрията. Освен това бяха увеличени цените на основните клинични пътеки, по които работи лечебното заведение, а лимитирането на легла в детските отделения и клиники беше премахнато.

 

От парламентарната трибуна министър Ананиев призова въпросът да не се политизира, защото са предприети всички необходими мерки за справяне със ситуацията.

 

Относно резултатите от проверката във връзка с починалото 3-годишно дете здравният министър информира, че по-рано днес е получил втори предварителен доклад. Причината е, че все още в Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ не са постъпили всички медицински документи по случая, в т.ч. и докладите от независимите експерти.

 

„За съжаление се изисква още технологично време и за да бъде проверката напълно обективна, се налага срокът да бъде удължен отново“, коментира министър Ананиев пред журналисти.

 

През бюджета на МЗ за следващата година ще бъде реализирана хоризонтална политика, имаща за цел да ограничи нападенията над работещите в сферата на здравеопазването – ще бъде инвестирано във видеонаблюдение за местата в лечебните заведения, на които рискът от проява на агресия спрямо персонала е най-висок. Това стана ясно още от думите на здравния министър.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития