Медицина на бъдещето -

Новооткрит орган вероятно помага за разпространението на рака
Прочетена: 356 пъти
Снимка: Pixabay.com

Един досега неизвестен орган в човешкото тяло - мрежа от пълни с течност канали - изглежда спомага за разпространението на раковите клетки по тялото, съобщава NewScientist, цитиран от сайта Наука OFFNews. Резултатите от проучването са публикувани в Scientific Reports. Те се основават на нова технология, наречена конфокална лазерна ендомикроскопия, която съчетава тънка сонда, оборудвана с камера, която обикновено се вкарва през гърлото, за да се видят отвътре органите (ендоскоп) с лазер, който осветява тъканите и сензори, анализират отразените флуоресцентни картини.

 

През есента на 2015 г. в медицинския център "Бет Израел" с помощта на тази технология съавторите д-р Дейвид Кар-Лок (David Carr-Locke) и д-р Петрос Бениас (Petros Benias) виждат нещо странно, докато изследват жлъчния канал на пациент за разпространение на рак. Екипът открива, че жлъчният канал не е заобиколен от твърда, плътна стена от тъкани, както очаква, а  странна, необяснима картина на серия от взаимосвързани кухини на ниво субмукозна тъкан, които не съответстват на известната анатомия. По-нататъшното изследване на други органи показа, че тази мрежа от канали, по които се движи течност, е навсякъде в тялото.


Новооткритият орган, наречен интерстициум (interstitium), се вижда на схемата под най-горния слой на кожата, но също така се намира в тъканните слоеве, покриващи червата, белите дробове, кръвоносните съдове и мускулите. Органът е мрежа от взаимосвързани, пълни с течност отделения, поддържани от мрежа от здрави, гъвкави протеини. 

 

Според учените, мрежата както за защита на органите, може да спомогне и за разпространението на рака. Проби, взети от хора с инвазивни ракови заболявания, доказват, че раковите клетки могат да се придвижват по тези канали, които ги отвеждат директно до лимфната система. Учените изследват сега дали анализът на течността в тези новооткрити канали може да доведе до по-ранна диагностика на раковите заболявания. Според тях, органът може да участва и в други проблеми, включително отоци  и някои възпалителни заболявания.

Коментари

януари 2021

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития