Новини - България

Ново обвинение за бившия шеф на ВМА ген. Стоян Тонев
Прочетена: 861 пъти

Софийската военно-окръжна прокуратура е внесла нов обвинителен акт срещу бившия шеф на Военномедицинска академия (ВМА) ген. Стоян Тонев.

 

Обвинението е за това, че в период от 10 години (от 21 януари 2003 г. до 3 декември 2013 г.), в качеството си на началник на ВМА, съзнателно е сключвал неизгодни сделки със Самостоятелна медико - диагностична лаборатория (СМДЛОД) „Астра” АД, от което за ВМА са произлезли значителни финансови щети в размер на 16 330 495 лева.

"Случаят е особено тежък и вредата е в особено големи размери", съобщават от прокуратурата.

Договорите са били подписвани с частно дружество, собственост на бившия шеф на катедрата "Образна диагностика" и началник на клиниката "Компютърна и магнитно-резонансна томография" доц. Андрей Иванов. В конкретния случай става дума за общо 5 договора, които дават правото на лаборатория "Астра" да работи в помещения и с апаратура на държавната болница срещу заплащане.

"В два от договорите наемната цена е определена като процент от приходите на дружеството, вместо наемът да е определен по пазарни цени. По тези договори е бил определен наем в размер на 37,55 % от приходите, а по идентичен договор за наем на медицинска апаратура, наемът е бил в размер на 60% от приходите. В три от сключените договори е определена наемна цена, по-ниска от пазарната наемна цена. По силата на тези договори разходите за сервизно обслужване на апаратурата, разходите за консумативи за ползваните медицински апарати и доставката на резервни части били за сметка на ВМА", пише в обвинението.

Това е второто подобно обвинение за ген. Тонев, след като в края на май тази година прокуратурата образува дело срещу него за неизгодни сделки, ощетили ВМА с над 6,5 млн. лева. Тогава Тонев бе обвинен в безстопанственост, заради два неизгодни договора с фирмата "Дерма Прим". Компанията е собственост на тогавашния шеф на Клиниката по дерматология във ВМА д-р Мирослава Кадурина, която също е обвиняема по делото.

 

Новото обвинение е с подобни мотиви, защото и схемата на "престъплението" е аналогична.

"В периода 10.02.2005 г. - 03.12.2013 г., в качеството си началник катедра "Образна диагностика" и началник на клиника "Компютърна и магнитно-резонансна томография" към МБАЛ - София към ВМА, А. Иванов е превишил правата си, като извършил служебни действия, надхвърлящи рамките на предоставените му служебни правомощия. Деянието А. Иванов е извършил с цел да набави за себе си и за другиго - за СМДЛОД "Астра" АД, в което е мажоритарен акционер (притежавал 377 от 500 акции), имотна облага. Той предоставил на СМДЛОД "Астра" АД, за безвъзмездно ползване-свободно и неограничено извън определеното с договорите време, медицински апарати, собственост на ВМА и зачислени на поверената му клиника. Иванов не контролирал в утвърждаваните от него отчетни документи да бъде вписано обстоятелството, при кои ползватели - клиника "Компютърна и магнитно-резонансна томография" - ВМА или СМДЛОД "Астра" АД е възникнала повредата, с оглед възстановяване на щетите на апаратурата при ползването й от СМДЛОД "Астра" АД. Сам извършвал и възлагал на служители на клиника "Компютърна и магнитно-резонансна томография" към МБАЛ-София към ВМА в работното им време, наред с изпълнението на задълженията си по трудовото правоотношение с ВМА, да извършват процедури на пациенти на СМДЛОД "Астра" АД", пише в съобщението на прокуратурата.

За това, че Стоян Тонев съзнателно е допуснал негов подчинен – доц. Андрей Иванов, да извърши престъплението по служба, описано по-горе, ген. Тонев е привлечен като обвиняем и за допустителство.

 

На двамата е взета мярка за неотклонение "Гаранция" в размер на по 10 000 лв., но разследването по случая продължава.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития