Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Нови правила ще определят болниците, които ще имат центрове за предтрансплантационен контрол
Прочетена: 45 пъти
Снимка: Pixabay.com

Изпълнителната агенция по трансплантация (ИАТ) продължава да търси партньорски трансплантационен център от други страни, а в срок до 6 месеца трябва да имаме стартирана донорска програма. Това каза заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков пред журналисти на церемонията при откриването на чешма-паметник на хората, дарили органи и спасили човешки живот.  

 

По думите на д-р Пенков в момента се прави оценка на пациентите, които се нуждаят  от белодробна трансплантация. Изпълнителният директор на ИАТ д-р Михаил Христов е в непрекъсната връзка с тях и те ще бъдат приети в лечебни заведения, за да може да се оцени тяхното състояние към настоящия момент.

 

"Целта е на база динамика и развитие на заболяването да се определи кои пациенти са спешно нуждаещи се, за да знаем за кои от тях веднага да търсим второ мнение в чужбина“, поясни зам.-министър Пенков.

 

Той допълни, че оценката ще бъде правена от наши специалисти и, ако се налага, ще бъде извършена и повторна преценка в трансплантационни центрове в Европа.

 

От думите на зам.-здравния министър стана ясно, че се подготвят нормативни промени, които ще разпишат правила как и към коя болница да се създават центрове за наблюдение, за предтрансплантационен контрол и оценка и за следтрансплантационната грижа.

 

„Необходимо е систематично изграждане на такива центрове, за да сме сигурни, че разполагаме с точна оценка на донора и на реципиента и за да бъде адекватна дългосрочната грижа за хората, които са трансплантирани“, допълни още д-р Пенков.

Коментари

май 2021

ПВСЧПСН
     
      

Събития

Няма събития