Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Нови правила - намаляват дните на изолация и карантина
Прочетена: 74 пъти
Снимка: Redmedia.bg

От днес лицата с потвърден COVID-19 подлежат на задължителна изолация за период от 10 дни, считано от датата на потвърдителното лабораторно изследване. Всички близки контактни на доказан случай на коронавирусна инфекция подлежат на 7-дневна карантина, считано от датата на последния им контакт с потвърдения случай. Това нареди министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова със своя заповед, съобщават от ведомството.

 

Директорът на съответната регионална здравна инспекция може да отмени предписанието за поставяне под карантина на близко контактно лице, при положение че то има поставена допълнителна (бустерна) доза ваксина срещу COVID-19. Условието е лицето да предостави по електронна поща отрицателен резултат от проведено след 72 ч. от датата на поставяне под карантина PCR изследване. Карантината се отменя до 24 часа от представяне на документа.

 

Със същата заповед се отменя условието за задължителна 14-дневна изолация след изписване от лечебно заведение.

 

Издадените към момента на влизане в сила на заповедта предписания за изолация и карантина се преустановяват след изтичане на посочения в тях срок.

Коментари

май 2022

ПВСЧПСН
      
     

Събития

Няма събития