Коментари -

Нови правила крият рискове за лечението на онкоболни
Прочетена: 723 пъти

Скандалите в онкологията нямат спирка, независимо че вече повече от година лечението на рак у нас е напълно безплатно, а болниците получават обратно от здравната каса всички изразходвани за терапиите средства. Истинският губещ в случая е самият публичен фонд, който въпреки неспирните си опити, така и не успява да сложи край на безспирните си харчове.

 

За да сложи в ред плащанията за онкомедикаменти този път, Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е подготвила проект на указание с поредните "лимити" в сектора. Разпоредбата касае дозировката на лекарствата за химиотерапия и провокира поредния здравен скандал, защото въвежда средномесечни разходи, зависещи от теглото и височината на онкоболните у нас. Тоест, независимо колко високи, слаби, тежки или ниски са пациентите, НЗОК възнамерява да превежда на болниците месечни суми, изчислени на база средна дозировка.

 

Идеята е на подуправителя на НЗОК д-р Димитър Петров и по думите му мярката ще бъде приложена, защото според анализите на касата около 25-30% от препаратите на стойност над 1 млн. лв. всяка година отиват на боклука, без да се употребяват.  

"Голяма част от медикаментите в онкологията се дозират на килограм тегло и на квадратен метър телесна площ. Без система, по която болниците да ги планират, голяма част от флаконите се изхвърлят ненужно. Това са лекарства, които струват 500, 1000 или 2000 лв. бройката. Става въпрос за по-добро планиране. Поради тази причина ние сме заложили средномесечни критерии за дозировка в рамковия договор и това не е от днес или от вчера, а е подписано на 28 февруари от лекарския съюз и от здравната каса и е обсъждано преди това с онколози и експерти", категоричен беше пред Redmedia д-р Петров.

Конкретното предложение е касата да извършва плащанията си на средномесечна база, като изчисленията се правят при средно тегло от 81 кг. при мъжете и 67 кг. при жените. По същия начин се прилагат и средни стойности за телесна площ, съответно 1.98 кв. метра за мъжете и 1.74 кв. метра за жените. С други думи, независимо от теглото и височината на пациентите, приемани в дадено отделение, за преминалите болни касата ще плаща по предложените осреднени стойности.

"Имайте предвид, че тези пациенти обикновено са с по-ниско тегло от средностатистическото. И тук става въпрос не за конкретен пациент, а на месечна база какво е средното тегло. Така че, ако има някой, който тежи 90 кг., със сигурност ще има още трима, които ще тежат по 70. Абсолютно изключено е болни с консумативен синдром средномесечното им тъгло да е по-високо от статистическото", категоричен е подуправителят на НЗОК.

Въпреки това здравни експерти се опасяват, че при този модел на заплащане потърпевши могат да се окажат самите пациенти. Причината е, че ако в края на месеца средните стойности оформят по-ниска от реално изразходваната сума за лечение, разликата може да остане за сметка на болниците. А когато те са на загуба от дадена медицинска дейност, парите обикновено идват от джоба на пациентите.

"Не, досега никой не е обсъждал доплащане от страна на пациентите. Има опасения единствено, че може да не получат достатъчно от лекарствата си", сподели пред Redmedia националният консултант по медицинска онкология проф. Асен Дудов.

"Съществува и опасност лечебните заведения да започнат да избягват лекарствата, от които губят, а това може да измени терапиите на много болни. Разбирам, че в касата искат да спестят средства и да накарат болниците по-правилно и ефективно да разпределят лекарствата от ампулите и флаконите, обаче това трябва да върви паралелно с други мерки", допълва и председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) Стойчо Кацаров.

Една от възможностите, например, е въпросните медикаменти да се предлагат в болнични опаковки или банки за многократна употреба. Другият вариант е да се стимулират болниците да изградят т. нар. биологично безопасни кабинети. Това са помещения, в които препаратите се приготят на място от разтворима лекарствена субстанция и дозировката за всеки пациент се определя съвсем точно преди да се извърши вливането. Тогава никаква част от лекарството не се губи, допълва Кацаров.

"Осреднените месечни стойности на практика са нови лимити върху лекарствата. На касата всъщност не й пука колко е похарчила една болница за химиотерапия, а казва – плащам ти толкова средно на месец. За администрацията така е най-лесно – за смятане и за намаляване на разходи. Няма значение обаче дали контрата ще остане в пациентите, в болницата или в някой друг", коментира директорът на ЦЗПЗ.

Недоволство по въпроса сподели и проф. Дудов.

"Няма осреднена телесна повърхност, защото хората не са осреднени – лекува се индивидуален човек, а не среден човек. Аз ще настоявам да се дозира съгласно нашите приети стандарти за лечение на базата на индивидуалната телесна повърхност при пациентите, защото всичко друго няма да е в техен интерес", коментира националният консултант по медицинска онкология.

На този етап не е ясно дали Българският лекарски съюз (БЛС) ще подпише проекта на предложеното от касата указание. По непотвърдени данни обаче съсловната организация също се опасява, че за онкоболните може да има неприятни последствия.

"Знам какви са опасенията от месец насам. На този етап има проект на указание, но той не е обсъден с нас. Трябва първо да го изработим заедно, да го видим, да го уточим и тогава можем да коментираме", заяви пред Redmedia председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев. 

Междувременно на експертна среща тази сряда (12.04.2017 г.) представители на съсловната организация и на бордовете по медицинска онкология и хематология са се обединили около решението "да се създаде съвместна работна група, която в срок от един месец, на база на задълбочен анализ, да обсъди и да даде решения на проблемите от финансово, техническо, счетоводно, правно и информационно естество, както и да изготви предложения за промени в поднормативната база", информира пресцентърът на публичния фонд.

 

Следващата среща на експертите ще бъде на 24 април, но от НЗОК засега са категорични, че мерки за ограничаване на разходите трябва да има.

 

По думите на д-р Петров отговорни за изразходваните количества са самите болници, защото не правят усилия да дозират правилно лекарствата. Остатъчните количества могат да се спестят или чрез добро планиране на вливанията, или чрез специални сакове за съхранение до 28 дни на отворени ампули и флакони, или чрез автоматизирани или полуавтоматизирани системи за дозиране, съветва д-р Петров.

 

В крайна сметка се оказа, че проблемът не е нито в дозировката, нито в теглото и височината на пациентите. За да не се изхвърлят остатъчните количества от ползваните медикаменти, не са необходими осреднени стойности, а нормативни промени, твърди проф. Дудов.

"За да не се изхвърлят количества, трябва промяна в Закона за лекарствата в хуманната медицина, който да позволява остатъците да се използват при други болни. Дори няма значение какъв ще е методът на съхранение, защото в момента, както и да се съхраняват или да се отделят, те не могат да се ползват. В закона е записано, че ако има остатъчно лекарство, дори да не е с нарушена цялост на опаковката, тя не подлежи на приложение при друг пациент и би трябвало да се унищожи. Тоест, трябва законодателна активност и би следвало в решението да се запише и това, защото точно то би довело до тяхното желание да се спести ресурс", допълва националният консултант.

При това положение е твърде вероянтно "осредненият" механизъм за разплащане на здравната каса да остане в историята още в края на настоящия месец. Логиката подсказва, че указанията няма да имат желания ефект, защото всички пациенти "над нормата" ще генерират загуби за лечебните заведения, каквито те не желаят. И обратно – ако повечето пациенти са с ръст и тегло под средностатистическите, болницата ще е на печалба. А тогава касата пак ще е платила повече, отколкото трябва, за скъпата химиотерапия.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития