Новини - В медиите

NOVA TV: Къде изчезват лекарствата за тежкоболни пациенти?
Прочетена: 175 пъти

Тежкоболни пациенти остават без лекарства, съобщи NOVA. За пореден път важни медикаменти лисват от аптечната мрежа, казват пациентски организации.


Проблем има и в големи софийски аптеки. Става дума за животоподдържащи лекарства за тежкоболни пациенти. Според здравните власти и Касата, въпросните медикаменти пристигат в България, но по пътя до аптеките изчезват.


Преди 5 години 27-годишният тогава Георги получава нов бъбрек. Малко след трансплантацията обаче, започва да се сблъсква с честа липса на поддържащи лекарства. Твърди, че напоследък ситуацията излиза от контрол.


„Три месеца не съм взимал си взимал медикаменти, които ми поддържат терапията, които ме поддържат жив. Приемът на лекарствата не бива да се забавя с повече от половин час. Не с дни, не с месеци”, казва Георги Гурков.


Георги търси лекарствата си и в чужбина. Понякога взима назаем от други трансплантирани. А проблем като неговия имат не само хора с присаден орган, но и онкоболни, пациенти с диабет и ревматоидни болести. При всички постановката е сходна.


„Свързах се с доставчика, с фирмата-производител. Казват, че медикаментът е доставен в България, а фармацевтите твърдят, че не им го дават от складовете. Единственият извод е, че става дума за реекспорт”, добавя Георги Гурков.


Тоест – някои от търговците на едро или дребно изнасят повторно лекарствата в чужбина – най-често в Германия или Англия. Защото там могат да вземат до няколко пъти по-висока цена.


От Асоциацията на търговците на едро твърдят, че скоро не са получавали сигнали за липсващи медикаменти. Настояват и държавата да отнема лицензите на тези техни колеги, които изнасят – без да обезпечават българските пациенти. Аптекарите пък твърдят, че рядко имат достъп до въпросните лекарства.
След проверки на Агенцията по лекарствата и НАП няколко дистрибутори вече са се оттеглили от пазара. Инспекторите открили и аптеки, които препродават отново на доставчиците.


Здравните власти за пореден път обещаха законови мерки за борба с паралелния износ. Дали и кога ще се предприемат нормативни промени, които да решат проблема с липсата на лекарства – все още не е ясно.

 

С целия репортаж можете да се запознаете ТУК

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития