Новини - В медиите

Нова телевизия: 18-годишно момче чака белодробна трансплантация, нуждае се от средства за терапия
Прочетена: 136 пъти
Снимка: Стоп кадър - Нова телевизия

Полицаи в Бургас се обединиха в помощ на сина на техен колега. 18-годишният Иван се бори за всяка глътка въздух, докато чака за белодобрна трансплантация, съобщава Нова теллевизия. Момчето има нужда от по 2000 лева на месец за терапия. Във всички районни управления на полицията в Бургас е започнала кампания за набиране на средства за Иван.

 

Той е роден с рядкото заболяване муковисцидоза, което засяга белите дробове и панкреаса. До миналата година Иван е бил като всичките си връсници. Едно от любимите му занимания е било да играе народни танци.

 

„Бях доста активен. Ходих на танци 12 години, ходихме по екскурзии, отделно от това карах колело. Имах движение, но от 1 година нямам сили, нямам въздух. В момента не съм спокоен, дишането ми не е спокойно”, разказа Иван Иванов.

 

През зимата състоянието на Иван рязко се влошило, изгубил 10 килограма от теглото си и се наложило да влезе в болница.

 

Семейството вече получило чрез дарения пари за мобилен инхалатор, с който детето да може да излиза от дома си. Разказва, че на абитуриентския си бал отишъл с кислородна бутилка.

 

„Паричките за апарата се събраха изключително бързо. Апаратът е поръчан. Много сме благодарни”, каза майката на Иван – Нина Иванова.

 

Лекарите обаче са категорични, че се налага трансплантация на бял дроб. Дотогава момчето трябва ежедневно да приема лекарства и да преминава редица процедури, които стрували на семейството около 2000 лева месечно.

 

„Тези пари са ни нужни, за да поддържаме състоянието му, защото никой не ни казва кога ще се случи”, каза още майката.

 

Иван остава оптимист, докато чака обаждане от Австрия, че е включен в заветния списък за трансплантации от България.

 

„Мечтата ми е да оздравея и да водя един по-силен живот. След това да постигна целите си със здравето, с учението”, разказа момчето.

 

Семейството е поставило кутии за дарения в много обекти в Бургас.

 

Ако желаете да помогнете на Иван, можете да го направите като преведете средства по следната сметка:

Банка ДСК

IBAN BG75STSA93000024059687

BIC STSABGSF

Коментари

август 2022

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития