Новини - България

Нов стандарт по трансфузионна хематология предлага здравно министерство
Прочетена: 216 пъти
Снимка: Pixabay.com

Качеството на предлаганите продукти и услуги в кръвните центрове и безопасността на дарителите са двата принципа, на които се основават предлаганите от Министерството на здравеопазването (МЗ) промени в проекта за Национален стандарт по трансфузионна хематология. Той е публикуван за обществено обсъждане на електронната страница на здравното ведомство.

 

В мотивите си вносителите подчертават, че осъвревменяването на стандарта се налага поради обстоятелството, че е необходимо той да бъде синхронизиран с Директива 2016/1214 на Европейската комисия, която въвежда Насоките за добра практика, приложими за кръвните центрове и лабораториите по трансфузионна хематалогия и техните системи за качество.   

 

В предлагания нов вариант на стандарта са включени алгоритми за изчисляване на обема циркулираща кръв на кандидатите за кръвадарители с цел те да бъдат предпазени от излишен риск. Също така е определен обемът от имунохематологични изследвания, провеждани при необходимост от спешни кръвопреливания, както и подборът на кръвни съставки за преливане в тези случаи. Добавена е и таблица за условията за приложение на кървногрупово съвместими, но не кръвногрупово идентични кръв и еритроцитни концентрати, като в нея са включени и нови кръвни съставки и индикации за приложението им.

 

За първи път се въвежда и описание на тежестта на нежеланите реакции, което според вносителите ще бъде полезно и за стандартизирането на докладите на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) за съобщаването на нежелани реакции и инциденти, задължително изисквани от Европейската комисия.

 

В документа са включени и насоките за добра практика на структурите по трансфузионна хематология, съответстващи на изискванията на ръководствата на Съвета на Европа в тази област.    

 

Изискванията за структурите, персонала, оборудването и дейността по специалността "Трансфузионна хематология" в центровете и лабораториите няма да се променят, успокояват от здравното ведомство. Не се създават нови регулаторни режими и не се засягат съществуващи режими и услуги, се отбелязва в мотивите към проектонаредбата за приемане на новия стандарт.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития