Новини - България

Нов кабинет ще тества безплатно и анонимно за Хепатит С
Прочетена: 354 пъти

В София вече има кабинет, в който всеки желаещ ще може напълно безплатно и съвършено анонимно да се изследва за Хепатит С или СПИН, обявиха от Сдружение "ХепАктив".

 

Заедно със сдружение "Здраве без граници" и управлявания от тях Център за сексуално здраве оранизацията ще осигурява и необходимата консултация за пациентите, нуждаещи се от лечение.

 

"Изследването за Хепатит С не е включено в годишния профилактичен пакет и не се заплаща от Касата. Имайки предвид, че това заболяване протича безсимптомно, не е изненада, че едва 3% от болните са диагностицирани. Нашата инициатива има за цел да повиши броя открити, консултирани и насочени за лечение пациенти, както и да им окаже нужната психологическа подкрепа", обясни председателят на Сдружение "ХепАктив" Силвана Лесидренска.

 

Всеки желаещ да се изследва за Хепатит С и ХИВ може да посети Центъра за сексуално здраве на ул. "Цар Самуил" 111, както следва:

  • понеделник и четвъртък: 8:30 - 13:30 ч.
  • вторник и сряда: 13:00 - 17:00 ч.

 

Използват се бързи тестове, като е необходима само капка кръв от пръста, а резултатите са готови в рамките на 15 минути.

 

"Център за сексуално здраве вече 15 години предлага безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ, както и подкрепа на засегнатите от забляването. Добавяйки новата услуга за Хепатит С, даваме възможност за по-широк достъп до качествени интегрирани грижи на едно място, при гарантирана конфиденциалност и предоставени в приятелска атмосфера", допълни Елена Биринджиева, председател на Сдружение "Здраве без граници".

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития