Новини - България

Нов доклад подчертава критичната роля на дигитализацията в подобряването устойчивостта на здравеопазването
Прочетена: 731 пъти
Снимка: Pixabay.com

Независимата Мрежа за здравна политика в Централна, Източна Европа и Балтика (CEEBA-HPN), подкрепена от AstraZeneca, представи нов доклад „Дигитализация в здравеопазването, ориентирана към човека: Изграждане на устойчивост и гъвкавост чрез иновации в региона на CEEBA“, който включва няколко препоръки за политики. В документа се подчертава крайната необходимост от дигитализация на здравеопазването за постигане на по-голяма устойчивост и гъвкавост на здравните системи в региона. Констатациите от доклада са представени на глобалната среща на Партньорството за устойчивост и гъвкавост на здравната система (PHSSR), която се провежда на 22-23 ноември 2022 г., съобщават от AstraZeneca.

 

Регионът на CEEBA е сложен и разнообразен, с различни здравни системи, достъп до висококачествени грижи и иновативни здравни решения, съпътствани от културни, исторически, политически и геополитически прилики. Въпреки различията, системите на здравеопазване по света се борят с едни и същи проблеми, като предоставят услуги на фона на ограничени ресурси и повишено търсене, на застаряващо и нарастващо население, увеличаване на незаразните заболявания и въздействието на изменението на климата. Съществува спешна необходимост да се подпомогне повишаването на устойчивостта и гъвкавостта на здравните системи, особено при външни сътресения. На тази основа група експерти, ангажирани с намирането на общи поуки и политически решения за укрепване на националните здравни системи в региона, сформираха CEEBA-HPN.

 

CEEBA-HPN използва съществуващата рамка за изследване и оценка на PHSSR, за да идентифицира възможностите в Централна, Източна Европа и Балтика в седемте основни области на работа на PHSSR (управление на здравната система; финансиране на здравната система; работна сила в здравеопазването и грижите; прилагане на лекарства и технологии; предоставяне на здравни услуги; здраве на населението; устойчивост на околната среда), както и да начертае политически действия, които могат да бъдат от полза за страните от региона за укрепване на функционирането, устойчивостта и гъвкавостта на техните системи на здравеопазване. Предложените политики могат да бъдат намерени в новия доклад на CEEBA-HPN, който ще бъде споделен със съответните заинтересовани страни и политици в целия регион, за да вдъхнови и информира разработването на ефективни местни стратегии за дигитализация на здравеопазването.

 

Като партньор-основател на PHHSR и поддръжник на работата на CEEBA-HPN, AstraZeneca се ангажира да работи с местни партньори, за да направи здравните системи по-устойчиви и ефективни.

Коментари

декември 2023

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития