Новини - България

Незрящи младежи играят на сцената на Народния театър в благотворителен спектакъл
Прочетена: 119 пъти
Снимки: Институт за здравно образование

Незрящи младежи ще излязат на сцената на Народен театър „Иван Вазов” в София на 30 октомври, за да изиграят спектакъла „Сянката на моята душа”. С постановката на режисьора Велимир Велев се поставя своеобразен финал на кампанията за ранна диагностика на глаукомата „Слънцето е за всички”. Тя се организира от пациентска организация „Глаукома” и Институт за здравно образование. Благодарение на инициативата през 2017 г. утвърдени офталмолози проведоха лекции, посветени на  глаукомата с около 1200 души от над 20 населени места. Организирани бяха и безплатни прегледни за над 2000 пациенти, които получиха шанс да запазят зрението си, работата и радостта от живота.

 

„Сянката на моята душа” е уникален спектакъл не само за българската, но и за световната сцена, тъй като  незрящите актьори правят театър на сенките – задача, която е трудна дори и за зрящите. Младежите, които са на възраст между 18-25 г., рисуват разноцветни картини, създават и оживяват образи чрез движението на телата и ръцете си, разчитайки на вътрешния си “поглед” и интуиция. Спектакълът прекрачва отвъд границите на човешките възможности.  Внушава ни, че единственият начин да прогоним сянката на самотата и студа, е да отворим очите и сърцата си за хората и света около нас.

 

Незрящите актьори не будят съжаление, напротив, те вдъхват респект и вяра в безграничните възможности на човека. Можете да гледате фантастичното им изпълнение на  Голяма сцена на Народния театър „Иван Вазов” в 19 ч.

 

Спектакълът е благотворителен, събраните средства ще бъдат разпределени за издръжка на актьорите и за закупуване на специализирана апаратура за ранна диагностика на глаукома.

 

Билети могат да се заявят на електронната поща на Институт за здравно образование: office@healthedu.eu, или на касите на Народен театър „Иван Вазов". 

 

Желаещите да подкрепят кампанията могат да направят и дарение на следните банкови сметки:

 

IBAN: BG90BUIB98881049740200

BIC: BUIBBGSF

Сибанк АД

Титуляр: Фондация „Институт за здравно образование”, основание: Зрение

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития