Новини - България

Необходим е обществен дебат за целесъобразно разходване на допълнителните 460 млн. лв за здравеопазване догодина
Прочетена: 683 пъти
Снимка: Pixabay.com

Премиерът Бойко Борисов обяви на 4 октомври т.г., че ще бъдат осигурени допълнителни 460 млн. лв. за здравната система през 2021 г.. От инициативата „Задно за повече здраве“, в която участват Българският лекарски съюз (БЛС), Българският фармацевтичен съюз (БФС) и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM), приветстват готовността на правителството, да осигури допълнителни средства за предстоящия труден период.

 

Това се казва в информация до медиите, изпратена от инициативата. Останалият текст гласи:

 

"Очакванията на организациите в сферата на здравната система са, че 2021-ва ще е година на нарастване на търсенето на медицински услуги и лекарствено лечение, поради обективни устойчиви във времето фактори. Те са свързани със застаряване на населението и повишена заболеваемост, поради забавеното и непотърсено от пациентите лечение през 2020 г. в резултат на страха от COVID-19. Ето защо от първостепенно значение е, да се подготви максимално добре системата, като се осигури организационно и финансово, предвид предстоящите предизвикателства и неотложни разходи."

 

На 22 октомври т.г. ще се проведе Втора национална кръгла маса в зала 6 на НДК. На нея са поканени министър - председателят Бойко Борисов, ресорните представители на публичната администрация като: Томислав Дончев, заместник министър-председател, д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазване към 44-то Народно събрание /НС/, Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси към 44-то НС, проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването, г-жа Жени Начева, председател на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ и проф. Петко Салчев, управител на НЗОК, както и представители на пациентските организациии, на болниците и на специалистите по здравни грижи. В рамките на форума темата ще бъде обсъдена и в контекста на очакванията на българското общество за развитието на здравеопазването и осигуряването на допълнителни средства за устойчивото финасиране на ситемата.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития