Медицина на бъдещето - Биотехнологии

Най-добрите иновации в медицината за 2017 (Втора част)
Прочетена: 740 пъти

Клиниката в Кливланд публикува списък с 10 медицински иновации, които имат потенциал да променят здравеопазването през 2017, съобщава електронното издание Modern Healthcare. С първите пет от тях ви запознахме в предишната публикация. Сега ви представяме останалите най-добри медицински иновации по реда на тяхната значимост.

1. Бързи здравни ресурси за оперативна съвместимост

В САЩ в продължение на много години счетоводни отдели, лекарски кабинети, застрахователни компании и други работят със системи, които не са можели да се свързват една с друга. Експертите прогнозират, че 2017 е годината, в това ще се промени.

 

Скоро в Щатите ще бъде пуснат на пазара нов инструмент - FHIR (Бързи здравни ресурси за оперативна съвместимост), който ще служи като връзка между различни системи или офиси. Първата версия ще се фокусира върху клинични данни, докато втората ще се занимава с административни данни, с потенциал да сложи край на много неудобства.

2. Кетамин за резистентна депресия

При една трета от пациентите с депресия, лекарствата не действат. Алтернативите включват възможности за интензивно лечение като електроконвулсивна терапия.

 

Първоначалните изследвания на кетамин, лекарство, което обикновено се използва за анестезия, показват, че при 70% от пациентите с резистентна на лечение депресия се наблюдава подобрение на симптомите в рамките на 24 часа след инжектирането на ниски дози. Кетаминът, известен още през 1960 като “парти” наркотик, се изследва за способността му да насочва и инхибира действието на н-метил-д-аспартатовите рецептори на нервните клетки.

3. 3D визуализация и добавена реалност в хирурията

През изминалата година започнаха експерименти в две от най-сложните хирургични практики - офталмология и неврология. Те включват технология, която позволява на хирурзите да гледат 3D изображения с висока резолюция, докато оперират.

 

Използвайки данни, стереоскопичните системи създават визуални шаблони. Хирурзите, които използват технологията, твърдят, че тя носи допълнителен комфорт и визуална информация. Това им позволява да работят по-ефективно, като същевременно им дава ясна представа за това, което правят.

4. Тест за домашна употреба за човешки папилома вирус

Повечето сексуално активни жени се срещат с човешки папилома вирус (HPV). Някои от неговите щамове са отговорни за 99% от случаите на рак на маточната шийка. Най-често срещаните злокачествени заболявания се откриват при жените под 35 години.

 

Профилактика и лечението на HPV, за които се отбелязва сериозен напредък, се ограничават до жените, които имат достъп до тестове и ваксини.

 

Нов подход за разширяване на грижите стартира през 2017 г. с тестове за HPVза домашна употреба. Те са  разработени от учени с идеята, че жените ще могат да изпращат проби в лаборатория и да бъдат предупреждавани за опасни HPV щамове.

5. Биоразградими стентове

През юли в СAЩ бе одобрен първият биоразградим стент. Той се изработва от естествен полимер, който разширява запушените артерии в продължение на две години, преди да се абсорбира като разтворимите хирургически конци, като оставя здрава артерия.

 

Годишно 600 000 души се лекуват с метални коронарни стентове, които се поставят за постоянно. Те могат да инхибират естествения приток на кръв или да причинят други усложнения.

 

Експертите смятат, че потенциалът на пазара с биоразградими стентове ще достигне 2 милиарда долара за 6 години.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития