Медицина на бъдещето - Биотехнологии

Най-добрите иновации в медицината за 2017 (Първа част)
Прочетена: 2114 пъти
Снимка: Pixabay

Клиника в Кливланд публикува списък с 10 медицински иновации, които имат потенциал да променят здравеопазването през 2017, съобщава електронното издание Modern Healthcare.

 

Екип от над 100 лекари и изследователи разгледаха над 200 номинации, за да определят кои са десетте най-добри иновации. Списъкът не акцентира върху брандове и компании, а върху самите открития и потенциала на приложението им в здравеопазването.

 

Представяме ви първите пет най-добри медицински иновации по реда на тяхната значимост.

1. Използване на микробиома за превенция

Милиарди бактерии в тялото формират общности, познати като микробиом. През последните 10 години учените изследват връзката между бактериите и усвояването на храната, лекарствата и прогресирането на дадено заболяване. 


Все повече биотехнологични компании изследват потенциала на микробиома. Те разработват нови методи за диагностика и терапии.

 

Експерти смятат, че следващата година се очертава иновациите, свързани с микробиома да бъдат изключително обещаващи и доходоносни".

2. Лекарства за диабет, които намаляват сърдечносъдовите заболявания и смъртността

В миналото лекарствата са били далеч от намаляване на смъртността вследствие от диабет тип 2. Половината от пациентите умират от сърдечносъдови усложнения. Рискът достига 70% след 65-годишна възраст, но новите лекарства започват да намаляват процента на смъртност тази година.

3. Клетъчна имунотерапия за лечение на левкемия и лимфом

Една от първите клетъчни имунотерапии е на път да се появи на пазара. Ранните резултати сочат, че левкемията и Неходжкиновия лимфом могат да бъдат лечими, дори и в напреднал стадий.


Т-клетъчните терапии са форма на имунотерапия, в която Т-клетки се отстраняват и генетично се препрограмират да намерят и унищожат туморните клетки. След атакуването и убиването на външните ракови клетки, те често остават, за да се намали риска от рецидив.

 

Терашията, която е дала впечатляващи резултати, се очаква да бъде представено на Агенцията по храните и лекарствата в САЩ (FDA) следващата година за лечение на остра лимфобластна левкемия.

4. Течна биопсия открива циркулиращи туморни ДНК клетки

Течната биопсия представлява кръвен тест, който открива следи на съществуваща ДНК или циркулираща безклетъчна туморна ДНК (ctDNA), която се влива от тумора в кръвния поток и е поне 100 пъти по-наситена в кръвта, отколкото в туморните клетки.


Няколко компании разработват тестове, които се очаква да се появят на пазара тази година.

 

Смята се, че течните биопсии ще бъдат водеща технология за борба с рака.

5. Автоматизирани автомобилни системи за безопасност и възможности за безпилотно управление

Нови автоматични функции за безопасност може да предотвратят опасни автомобилни катастрофи, които остават водеща причина за смъртност и инвалидност.


Автоматизираните функции включват системи за предупреждение за сблъсък, сигнализират при сънливост и осигуряват адаптивен круиз контрол.

 

Въпреки че остават неразрешени юридически въпроси, софтуерни компании, компании за личен транспорт и такива за производство на автомобили инвестират в коли без шофьори.

 

В следващите дни ще публикуваме останалите 5 иновации.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития