Интервю -

Наум Шопов: Бутайте се "между шамарите", за да станете добри лекари
Прочетена: 25272 пъти

Наум Шопов е син на известния актьор Христо Шопов и внук на легендарния Наум Шопов. Въпреки че е израснал в семейство на актьори, призванието му е медицината. В момента следва кардиохирургия, но въпреки това съдбата успява да го срещне с театралното изкуство. 

 

Младият актьор е единственият лекар с главна роля в третия сезон на нашумелия докторски сериал "Откраднат живот: Възмездието". Пред Redmedia той сподели какво го прави добър лекар в живота и какво - добър актьор в телевизията. 


 

Вие сте първият истински доктор в сериала "Откраднат живот". Къде е по-лесно да бъдете лекар - в реалността или в киното?

 

- Аз все още не съм лекар в реалността, но със сигурност това е по-отговорното звание, защото решенията там често са решаващи за нечия съдба. В киното съдбата я предначертава сценаристът.

 

Кое ви убеди да съчетаете лекарската професия и следването с призванието на киноактьор?

 

- Убедих се заради комбинация от фактори. Двата най-основни бяха тематиката на сериала, която ми е безкрайно позната и интересна, и фактът, че цялото ми семейство, включително и четири поколения назад, се занимава именно с актьорско майсторство. Това определено предизвика любопитството ми и не съжалявам ни най-малко за взетото решение.

 

Помага ли ви киното в лекарската професия?

 

- Случва се по-скоро обратното - медицината ми помага в сериала. Помага ми да се чувствам уверен, защото знам терминологията и процедурите. В сериала играя коремен хирург, който вече е взел специалност, и изпълнението ми определено е по-истинско.

 

Имате ли любим епизод в сериала?

 

- Любимият ми епизод все още не е заснет. 

 

Има ли добри примери в "Откраднат живот", които отсъстват от българското здравеопазване, а е добре да се приложат на практика?

 

- Според мен отношението към пациентите е застъпено в по-голяма степен в сериала, отколкото в реалността. Това е огромен проблем на българското здравеопазване. Хората идват при нас с проблеми и тревоги, ние сме тези, които трябва да облекчим тяхното състояние, а то не се ограничава със соматичната патология.

 

Кой е най-големият минус на здравната система у нас?

 

- Че без познати и "връзки", както в повечето сфери у нас, си загубен. Чакането за образни изследвания може да отнеме месеци, прегледите също. Това е безобразие!

 

Имате ли съвет към българските управници или към следващия здравен министър?

 

- Не смятам, че на този етап мога да си позволя, да давам съвети на здравния министър или на управниците. Те едва ли биха искали да чуят какво имам да им кажа.

 

Какво бихте посъветвали своите колеги - студенти?

 

- Подготовката е единственото решение на проблемите на пациентите. Наблягайте на практиката, тя е най-важна. Учебниците са от огромна важност, но те не ни подготвят за реалните ситуации, в които неминуемо ще попаднем. Бутайте се "между шамарите", това е единственият начин да станете добри лекари.

 

Какъв компромис никога не бихте направили в работата си?

 

- Като цяло гледам да не правя компромиси в работата си, свързани с нейното качество. Ако правиш нещо, прави го както трябва!

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития