Новини - България

Националният рамков договор ще влиза в сила от 1 януари
Прочетена: 161 пъти
Снимка: Pixabay.com

Преговорите по Националния рамков договор (НРД) 2019 г. ще стартират с разглеждане на предложения и корекции по Наредба 3 за определяне на пакета здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноисигурителна каса (НЗОК), съобщиха от Българския лекарски съюз (БЛС). Оттам уточниха, че вече е проведено заседание с представители на Министерството на здравеопазването (МЗ), на което са уточнени детайлите около предстоящите преговори за рамковия договор. Постигнато е съгласие относно предложението на БЛС рамковият договор да влиза в сила от 1 януари на текущата година, както беше преди 2015 г., с цел оптимизиране на финансовите параметри за работа на изпълнителите на медицинска помощ.

 

На заседанието са разгледани всички предложения за промени в Наредба №3, внесени в БЛС от национални консултанти, дружества по специалности, лекари от цялата страна и други, информират от съсловната организация. От БЛС уточняват, че успоредно с това ще се работи и по изготвяне на проекти за Наредбата за профилактичните прегледи и за диспансеризацията.

 

По време на преговорите ще се обсъди също и искането на съсловната организация в предстоящия НРД да се елиминира възможността за прехвърляне на средства от бюджета на здравния фонд от перо в перо, както и прогнозните бюджети на болниците да бъдат годишни, а не на тримесечие, както е в момента. 

 

Преговорите с НЗОК ще започнат официално след 20 октомври. Според съсловната организация този срок ще осигури достатъчно време за работа върху наредбите. Следващото заседание с представители на МЗ е предвидено за този четвъртък, 11 октомври, а на него ще присъстват и представители на НЗОК.

Коментари

август 2022

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития