Новини - България

Национална комисия прие окончателно здравната карта
Прочетена: 518 пъти

С 11 гласа "за" и 2 "против" Националната комисия за изработване на Националната здравна карта прие окончателно документът, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

 

В периода, в който проектът на картата бе подложен на публично обсъждане, в комисията са постъпили около 150 предложения за промени. От тях комисията е приела 71 и ги е отразила в пълния им вид в окончателния вариант на документа. 33 предложения са приети частично, а 35 не са разглеждани, защото се отнасят до съдържанието на областните здравни карти, които са извън компетентността на Националната комисия.

 

Следващата седмица се очаква картата да бъде разгледана и приета на заседание на Министерски съвет. След това ще бъде публикувана в "Държавен вестник", с което документът ще стане задължителна част от методиката, по която НЗОК ще сключва индивидуалните си договори с отделните лечебни заведени и ще закупува медицински дейности, за да задоволи нуждите на пациентите.

 

Националната здравна карта е аналитичен документ, който отразява потребностите на българските пациенти, документирани през последните 3 години и дава насоки за оптимално разпределяне на ресурсите на българската система за здравеопазване. През последния месец проектът беше подложен на активно институционално и съсловно обсъждане и получи сериозна обществена подкрепа. По закон промяна в НЗК ще може да се инициира по всяко време, като се внесе в Националната комисия аргументирано искане за това.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития