Новини - Свят

Наказваните заради лош английски лекари от ЕС във Великобритания са 3 пъти повече от неевропейците
Прочетена: 462 пъти

Три пъти по-голяма е вероятността, работещите във Великобритания лекари от страни-членки на Европейския съюз (ЕС), да бъдат изправени пред дисциплинарна процедура заради лошия си английски, в сравнение с чужденците от неевропейски страни, пише вестник The Teleprgaph, цитиран от „Фокус“. Изданието припомня, че правото на Европейския съюз (ЕС) освобождава лекарите от Европа да полагат по-специфичен езиков тест при кандидатстване за работа в Обединеното кралство.


От Кралска колегия на хирурзите в Англия твърдят, че сигурността на пациентите е застрашена заради лекари, които не владеят езика и призовават законът да бъде променен по време на преговорите за Брекзит.


Данните показват, че срещу 29 лекари от Европейската икономическа зона са повдигнати обвинения, свързани с „недостатъчно владеене на английски език“ през 2014 г. и 2015 г. Четирима доктори са били отстранени или имат забрана да практикуват, като по няколко от случаите все още предстои да се вземе решение.


За сравнение само 10 лекари, идващи от държави извън Европа имат подобни обвинение. Но тези медици са два пъти повече от броя на лекарите, сестрите и зъболекарите от континента.


Според закона, влязъл в сила от 2014 г., кандидатстващите специалисти от Европа трябва да имат само 7,5 резултат от Международната система на знанията по английски език (IELTS), което се равнява на основни умения за общуване.

 

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития