Новини - България

Наградиха победителите в конкурса „Иновации и напредък в името на общата кауза – за свят без HIV”
Прочетена: 162 пъти

Днес, 26.11.2019 г., бе обявен финалът на журналистическия конкурс на тема „Иновации и напредък в името на общата кауза – за свят без HIV”. Организатор и спонсор на инициативата е ГлаксоСмитКлайн, представител на ViiV Healthcare за България. Официални партньори са Българско дружество по инфекциозни болести, Южнобългарско дружество по инфекциозни болести, епидемиология и паразитология, Национална пациентска организация,  Фондация „И“, CheckPoint София, Сдружение „Здраве без граници“ и PR Play.

 

В конкурса бяха подадени 11 материала от национални и регионални печатни медии и онлайн издания. Независимо жури от представители на партньорите на конкурса оцени текстовете по шестобалната система по следните критерии:

 

•    Възможност за проследяване на темата в развитие;
•    Отразяване на резултатите, постигнати до момента по отношение на ранната диагностика и повишения контрол на заболяването;
•    Материалът да е фокусиран върху намаляване на стигмата в обществото към пациентите, живеещи с ХИВ/СПИН;
•    Отговорност, съпричастност и солидарност към проблемите на пациентите с ХИВ/СПИН;
•    Обективност и достоверност при представяне на дадена тема, свързана с „Иновации и напредък в името на общата кауза –за свят без HIV”;
•    Повишаване на информираността относно сексуално-предаваните инфекции и необходимостта от редовно тестване;
•    Позитивност при общото представяне на темата.

 

Победителите в конкурса са:

 

I-во място – Силвия Николова, в. „Монитор“, за материала „Проф. Марияна Стойчева: Лекарства правят ХИВ неоткриваем в кръвта“;
II-ро място – Надежда Динева, News.bg за материала „За да живеят ХИВ позитивните, стигмата трябва да се лекува“;
III-то място – Мария Драганова, zonazdrave.com за материала „За свят без ХИВ“ и Габриела Стефанова, Zdravedae.com за материала „ХИВ вирусът срещу вируса страх“.

 

И четиримата отличени получиха плакет, а на всички кандидати бяха връчени сертификати за участие в конкурса.

 

Лиза Бонадона, генерален мениджър на ГлаксоСмитКлайн България, обясни, че целта на конкурса е да даде възможност обществото да се запознае по-добре с проблемите на хората, живеещи с ХИВ, което ще допринесе в борбата със стигмата. Тя добави, че лечението, профилактиката и грижите за хората с ХИВ са огромно предизвикателство.

 

„Напредъкът в науката е огромен и сме горди, че сме част от него. Представяте ли си – до преди 40 години не знаехме за съществуването на ХИВ и СПИН, а в близко бъдеще очакваме одобрение на първата по рода си дълго действаща инжекционна терапия за възрастни, живеещи с вируса“, каза Лиза Бонадона и допълни, че компанията ускорява темповете в иновациите, разработването и доставянето на разнообразни терапии.

 

„В ГлаксоСмитКлайн се ангажираме да преодолеем пропуските в терапията на ХИВ в педиатрията чрез предоставяне на решения, гарантиращи, че нито едно инфектирано дете, няма да бъде изоставено“, каза Лиза Бонадона и добави, че благодарение на иновациите днес ХИВ е хронично контролирано състояние, при което човек може да доживее до дълбока старост.

 

„Изключително горди и щастливи сме да кажем, че в България достъпът до терапия е значително подобрен благодарение на голямото партньорство между индустрията, пациентите, институциите и здравните заведения“, каза още тя.

 

Генералният мениджър на ГлаксоСмитКлайн България отчете, че от 2010 г. досега ViiV Healthcare е инвестирала повече от 60 млн. паунда в над 750 безвъзмездни помощи за мобилизиране на общности по цял свят в борбата с ХИВ и стигмата.

 

Директорът на Дирекция „Промоция и профилактика на болестите и зависимостите" към Министерството на здравеопазването д-р Тонка Върлева, която връчи един от призовете каза:  „Конкурсът, иницииран и организиран от ГлаксоСмитКлайн даде прекрасна възможност да се даде още повече гласност на темата за ХИВ в България. Ние от години работим в посока предизвикателствата, свързани с лечението, превенцията и грижата за хората с ХИВ инфекцията. Ето защо ние вярваме, че тясната колаборация между различните страни в процеса е от голямо значение и благодаря на индустрията, че за пореден път помогна в този процес“.

 

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев допълни, че в България откриваемостта на ХИВ-позитивните е повече от 90% и припомни, че преди близо 30 години, когато за първи път е внесен вирусът в България, всички най-големи  специалисти са събрани.

 

„Бяхме изумени и уплашени. И ето, 30 години по-късно вече има терапия, която контролира  вирусния товар и прави ХИВ неоткриваем. Ние трябва да работим заедно в посока  да се разчупи стигмата, а хората живеещи с това заболяване по-добре да се възприемат от обществото.“

 

Проф. Марияна Стойчева, началник на Клиниката по инфекциозни болести в МБАЛ „Свети Георги“, Пловдив и председател на Южнобългарското дружество по инфекциозни болести, отбеляза, че е много важно да се говори открито за ХИВ и за стигмата около него.

 

Проф. Татяна Червенякова, директор на СБАЛ по инфекциозни и паразитни болести "Проф. Ив. Киров" и председател на Българското дружество по инфекциозни болести отчете, че броят публикации по темата се повишава значително с всяка изминала година и това е един от начините стигмата в обществото да бъде преборена ефективно.

 

Д-р Нина Янчева от СБАЛИПБ, отчете социалната значимост на ХИВ и допълни, че колаборацията между различните участници в процеса от изключително значение.

 

„Само обединените усилия на общество, медицински специалисти, институции и пациентски организации могат да доведат до подобряване възприятието на хората живеещи със СПИН в страната ни. Това е обща кауза и се радвам, че виждам толкова много съмишленици днес“, добави тя.

 

„Много сме щастливи, че виждаме разбиране по проблемите на хората, живеещи с ХИВ, от страна на институциите, индустрията и експертите“, каза Елена Биринджиева, председател на Сдружение „Здраве без граници“.

 

Тя добави, че ръководената от нея организация работи изключително много в посока на тестването и ранната диагностика, а сред новите й инициативи е организирането на работа в групи както с пациентите, така и с техните семейства.

Коментари

декември 2023

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития