Новини - България

Над 76% от жените в България над 50-годишна възраст не получават навременно или адекватно лечение за остеопороза
Прочетена: 234 пъти
Снимка: Pixabay.com

Близо 32 млн. души или 5.6% от населението на Европа, страдат от остеопороза, сочат последните данни на Международната фондация по остеопороза (IOF), обхващащи жителите на 29 европейски държави. Броят на остеопоротичните фрактури към 2019 г. е приблизително 4.3 млн., а очакванията са до 2034 г. броят им да нарасне до 5.34 млн., което неминуемо ще повиши и разходите на здравната система за тяхното лечение.

 

Проучването на IOF изследва различни показатели, като прави съпоставка между тях в отделните държави. Данните от него показват ограничен достъп до диагностика и по-конкретно изследвания на костната плътност за българските пациенти, както и сериозно забавяне в лечението. Над 76% от жените в България над 50-годишна възраст, които имат висок риск от поява на нова остеопоротична фрактура, не получават навременно или адекватно лечение.

 

Скорошно проучване, проведено в България, анализира лечението на 1206 жени с установена остеопороза в рамките на 4 години, като по-голямата част от тях (88.3%) са без предишни фрактури. От всички 1206 пациенти 731 (60.6%) приемат лечение през втората година, само 524 (43.4%) през третата година и едва 403 (33.4%)  през четвъртата година, в края на наблюдателния период. Основните причини за преждевременно прекъсване на лечението са финансови, последвани от липса на ангажимент от страна на пациентите и разбиране на риска от поява на фрактури.

 

По време на годишната среща на Американското дружество за изследване на костите и минералите (ASBMR) в началото на месеца Амджен обяви нови данни относно временните тенденции в честотата на фрактури на бедрената кост и фармакологичното лечение след появата на такива фрактури в Азия, Европа, Океания, Северна и Южна Америка. Резултатите от проучването разкриват, че фрактурите на бедрената кост представляват значителен проблем за общественото здраве по целия свят, както и че ефектите от застаряващото население и неоптималното фармакологично лечение могат да допринесат за увеличаване на тежестта от остеопорозата върху здравната система и обществото.

 

Проучването е ръководено от Университета в Хонконг и се основава на тринадесет източника на данни от Австралия, Канада, Германия, Хонконг, Италия, Нидерландия, Нова Зеландия, Южна Корея, Испания, Тайван, Обединеното кралство и две системи от САЩ (Medicare и Optum’s de identified Clinformatics® Data Mart Database), като показва увеличаване на броя фрактури на бедрената кост на годишна база. Същевременно прилагането на фармакологично лечение в рамките на 12 месеца след появата на фрактура варира от 11,5% до 50,3% по целия свят, като последните годишни тенденции показват значително понижаване в някои здравни системи (напр. Medicare на САЩ).

 

„Това проучване обхваща пациенти над 50 години, които са хоспитализирани поради фрактура на бедрената кост. Въпреки че честотата на фрактурите на бедрената кост е стабилизирана или намалена в много страни през последните години, това е недостатъчно, за да компенсира увеличаването броя на този тип фрактури с остаряването на световното население“, споделя водещият изследовател д-р Чор-Винг Синг от катедра „Фармакология и фармация“ в Медицинския факултет на Университета в Хонконг.

 

„Настоящите резултати също така показват ниски нива на лечение след фрактури на бедрената кост, което предполага, че превантивните мерки след фрактури могат да бъдат подобрени. Подобни усилия са от решаващо значение, като се има предвид, че след фрактура на бедрото за жените в менопауза има 2,5 пъти по-голям риск да счупят друга кост“, допълни той.

 

Всяка година на 20 октомври се отбелязва Световния ден за борба с остеопорозата.  В световен мащаб всяка трета жена и един на всеки пет мъже на възраст над 50 години ще получат фрактура вследствие от остеопороза до края на живота си.6 Счупването на кост може да бъде променящо живота събитие, което да доведе до болка, загуба на подвижност и промяна в начина на живот.

 

Навременната диагностика и лечение на остеопорозата са от ключово значение за предотвратяването на животозастрашаващи фрактури. В тази връзка Амджен България стартира информационна кампания, посветена на борбата с остеопорозата. Кампанията е под надслов „Не се пречупвай!“ и е подкрепена от актрисата Марта Вачкова и ревматолога д-р Родина Несторова. Като част от кампанията Амджен обяви старта на нова платформа за пациенти, наречена www.krehkikosti.bg. Платформата съдържа информация за заболяването, методи за диагностика, както и полезни материали и съвети за превенция и поддържане на добро костно здраве.

Коментари

февруари 2024

ПВСЧПСН
   
   

Събития

Няма събития