Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Над 4250 са новите случаи на белодробен карцином всяка година в България
Прочетена: 214 пъти
Снимка: Pixabay.com

Около 4250 са новите случаи на белодробен карцином в България всяка година, като близо 70% от пациентите се диагностицират в напреднал стадий. Ракът на белия дроб е най-честата причина за смърт от злокачествени заболявания при мъжете и на трето място при жените у нас. Това обяви на онлайн семинар за журналисти д-р Росица Кръстева, началник на Отделението по медицинска онкология в Онкологичен център към МБАЛ „Уни Хоспитал“ в Панагюрище. Организатор на събитието е АстраЗенека България.

 

По данни на Global Cancer Observatory (GLOBOCAN) през 2018 г. в световен мащаб са регистрирани приблизително 2.1 млн. случая на белодробен карцином и 1.8 млн. смъртни случая вследствие на заболяването. Статистиката за Европа за същия период отчита 387 913 починали, което представлява 20% от всички, свързани с онкологични заболявания смъртни случаи.

 

Рискови фактори за развитие на болестта са активно и пасивно тютюнопушене, фамилна обремененост, предходно облъчване на белите дробове, излагане на радон, азбест или други канцерогенни агенти. Повечето пациенти с диагностициран белодробен карцином нямат симптоми в началните стадий на заболяването, но когато такива се проявят, те биват продължаваща кашлица, затруднение в дишането, гръдна болка и прогресираща загуба на тегло.

 

Съвременните ръководстава за диагностика и лечение на НДРБД задължително изискват изследване на предиктивни биомаркери. Това е важно, за да може впоследствие пациентът, при наличие на такъв биомаркер, да получи възможност за персонализирана терапия, каза д-р Кръстева.

 

„Излекуването на рака на белия дроб е възможно, но зависи от типа и стадия на заболяването. Лечението цели временно намаляване или спиране на растежа на тумора, както и осигуряване на добро качество на живот на пациента“, каза д-р Кръстева.

 

През последните години се наблюдава нарастваща тенденция за увеличаване на преживяемостта, поради развитието на лечението на рака на белия дроб. Така например през 1975 г. петгодишната преживяемост е била около 10%, а през 2012 г. достига до 20%. Петгодишната преживяемост се подобрява и при пациентите с метастатично или рецидивирало заболяване, които са на таргетна терапия.

 

„В условията на COVID пандемията не бива да се пренебрегват злокачествените заболявания, тяхната диагностика и своевременното лечение. Ракът за белите дробове остава водеща причина за смърт сред онкологичните заболявания, както в световен мащаб, така и в Европа и у нас – в България. При симптоми пациентите незабавно трябва да се консултират с лекар, защото навременната диагностика повлиява перспективата и прогнозата за пациентите“, каза Зоя Паунова, изпълнителен директор на АстраЗенека България, във видео обръщение към участниците в семинара.

 

Добромира Петрова, бизнес юнит мениджър онкология в АстраЗенека България, постави акцент върху диагностиката и лечението на пациентите с онкологични заболявания в условията на пандемията от COVID-19. “Пандемията от COVID-19 доведе  до  сериозна  промяна в  здравните  грижи  за пациентите  с онкологични заболявания в световен мащаб, което значително повлиява перспективата за ранна диагностика  и подобряване  на  резултатите от  лечението за тях.

 

„Поради тази причина АстраЗенека стартира глобална кампания, под надслов „Ново нормално, същият рак“. Насърчаваме пациентите, диагностицирани с онкологично заболяване, да възобновят лечението си, ако е било временно прекъснато, а хората с вероятни симптоми на рак или тези, които са пропуснали профилактичните си прегледи - да не чакат и да се консултират с лекар, при спазване на всички превантивни мерки за предпазване от COVID-19 инфекция“, обясни Петрова.

Коментари

януари 2022

ПВСЧПСН
     
      

Събития

Няма събития