Новини - България

Над 300 бременни преминаха през безплатен комбиниран скрининг в Пловдив
Прочетена: 315 пъти
Снимки: УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив

Над 300 бременни жени са се включили в кампанията за безплатен ултразвуков и биохимичен скрининг в първи триместър, организирана от Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ „Свети Георги“. Скринингът се проведе от началото на месец септември до края на декември 2016 г. В него възможност да се включат получиха всички бременни жени в периода между 11-а и 13-а гестационна седмица и 6 дни.

 

Със скрининга в първи триместър се определя броят на бебетата, ако са близнаци, както и дали са с една или две плаценти. Датира се бременноста и се определя вероятният термин на раждане. Освен че се откриват най-честите хромозомни аномалии, се следи и за аномалии, които може да са асоциирани с хромозомни или генетични заболявания. В този период могат да се открият структурни аномалии  на мозъка, сърцето, храносмилателната система, големи дефекти на лицето, устните, очите, крайниците. Някои от тях са изолирани, но други са асоциирани с генетични хромозомни аномалии.

 

Благодарение на този ранен скрининг, ако са открити аномалии, в най-ранен срок се дава прогноза за бременността и се определя най-подходящият подход. При несъвместими с живота аномалии бременността трябва да се прекъсне по медицински показания, за да бъде психоемоционалната травма за майката най-малка и най-малки рисковете за нейното здраве и детеродна функция. В редки случаи може да се  предприеме извършването на вътреутробни хирургични интервенции, като жените се насочват към съответни високоспециализирани центрове за фетална хирургия у нас и в чужбина.

 

В рамките на безплатния скриниг едва при 3% от жените са открити аномалии. С висок риск са били 5% от бременностите, като на по-голямата част от тях е направена хориална биопсия. Реално при много малък брой от пациентките бременността е била прекъсната по медицински показатели и то в края на първи триместър, а не както често се прави – във втори триместър, когато рискът и за майката е по-голям.

 

Сред най-често регистрираните  аномалии е хидронефрозата – задържане на урина в бъбреците, както и аномалии на гастроинтестиналния тракт. Към момента бременностите се проследяват от мултидисциплинарен екип, включващ изтъкнати специалисти от  различни  области на медицината в УМБАЛ „Свети Георги“.  В зависимост от натовареността на екипа ще бъде организиран поне веднъж годишно безплатен комбиниран скрининг в първи триместър, като в него ще се включат и други акушер-гинеколози от АГ клиниката на лечебното заведение.

„Искаме всяка една жена да може да се възползва от комбинирания скрининг между 11- и 14-а гестационна седмица, защото само така ще намалее броят на децата с малформативни синдроми“, каза доц. д-р Екатерина Учикова, началник на Клиниката по акушерство и гинекология в УМБАЛ „Свети Георги“.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития