Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Над 200 медици обсъдиха персоналния подход в лечението на ХОББ на среща в София
Прочетена: 69 пъти

Над 200 медици – специалисти по белодробни заболявания, взеха участие в Национална пулмологична среща на тема “Персоналният подход в лечението на ХОББ: оптимизиране на терапията спрямо нуждите на пациента“. Основен акцент на събитието бе индивидуалния подход в лечението на хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ).

 

В научната програма на срещата взеха участие български и международни експерти, изявени специалисти по белодробни заболявания, които дискутираха значими теми, свързани с предизвикателствата и иновативните решения при лечението на ХОББ, съвременната концепция за максимална бронходилатация и ограничаване на инхалаторните кортикостероиди в клиничната практика. По време на срещата беше представена последната иновация при инхалаторните устройства – най-ново поколение инхалатор тип „фина мъгла“ за многократна употреба.

 

„Персонализираната медицина е пътят, който трябва да извървим, за да сме полезни на нашите пациенти. Ако преди се насочвахме към група от пациенти, днес трябва да целим индивидуална терапия за отделния пациент, за да може, въпреки тежкото заболяване, качеството му на живот да бъде подобрено“, заяви при откриването на срещата доц. д-р Диана Петкова, зам. председател на БДББ и завеждащ Клиника по пневмология и фтизиатрия към УМБАЛ ”Св. Марина”-Варна.

 

ХОББ е с нарастващо значение според Световната здравна организация (СЗО), като се очаква заболяването да се превърне в третата водеща причина за смърт до 2030 година в световен мащаб. Това е прогресивно заболяване, което ограничава въздушния поток в белите дробове и затруднява дишането на пациентите и ежедневните им дейности, дори в много ранен етап. Данни от Министерството на здравеопазването сочат, че в България болестта остава недиагностицирана при значителен брой пациенти. Специалистите смятат, че честотата на ХОББ у нас е значително над средната за Европа и обхваща над 10% от населението над 40-годишна възраст. Причини за това са фактори като масовото активно и пасивно тютюнопушенe, замърсяването на въздуха, наличието на прах, въглероден диоксид, влага в затворените помещения и генетична предразположеност, които увреждат в значителна степен белодробната функция.

 

„Инхалаторният път на доставяне на медикамента в белите дробове се счита за най-оптималния за постигане на бърз лечебен ефект и оптимален контрол на пациентите с обструктивни белодробни болести, защото се постигат високи концентрации в мястото на патологичния процес при минимум странични ефекти“, заяви доц. д-р Владимир Ходжев, председател на БДББ и ръководител на Клиника по пневмология и фтизиатрия на УМБАЛ „Св. Георги” - Пловдив.

 

Според проф. Пьотр Борос от Катедрата по дихателна физиопатология към Институт по туберкулоза и белодробни заболявания във Варшава съвременната концепция за постигане на оптимална терапия при ХОББ изисква постигането на максимална бронходилатация чрез комбинирането на две лекарства в инхалаторното устройство от самото начало на лечението.

 

Медиците са категорични, че за максимална ефикасност на инхалаторната терапия, пациентът трябва да използва ефективно устройство, да притежава добра инхалаторна техника, както и да се придържа към назначения терапевтичен режим. На срещата бе представено ново устройство за лечение на ХОББ и астма - инхалатор за многократна употреба тип „фина мъгла“, което спомага лекарството да проникне дълбоко в белите дробове, като е необходимо минимално усилие при инхалиране от пациента.

 

Събитието е организирано от Boehringer Ingelheim с подкрепата на Българското дружество по белодробни болести (БДББ).

Коментари

август 2021

ПВСЧПСН
      
     

Събития

Няма събития