Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Над 1 милион души в света се диагностицират с рак на кръвта всяка година
Прочетена: 45 пъти
Снимка: Pixabay.com

За четвърта поредна година в рамките на информационната кампания „Иновация за живот“ ще бъде отбелязан Месецът за борба с рака на кръвта – септември. Организатори на инициативата са Българско сдружение „Лимфом“, Българското медицинско сдружение по хематология (БМСХ), Българското медицинско дружество по детска хематология и онкология и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM).

 

Според статистиката всяка година в света 1.24 милиона души се диагностицират с рак на кръвта, а в България  се откриват 1500 случая на различни онкохематологични заболявания. В световен мащаб ракът на кръвта е отговорен за 7 % от смъртността или 720 000 души годишно.  Онкохематологията е една от областите в медицината с най-сериозен научен напредък и непрекъснато се одобряват нови терапии за различни видове рак на кръвта. От 2000 г. насам близо 40 % от всички нови онкологични лекарства са за рак на кръвта.  Напредъкът в медицината е увеличил петгодишната преживяемост при децата с онкохематологични заболявания до 85 %,  и до над 60 % при възрастни пациенти.

 

Поради COVID-19 предвидените през месец септември активности ще се провеждат през Facebook страницата на кампанията „Иновация за живот“  под надслов „Животът не спира на червено“. Кампанията обединява и подкрепя пациентите с рак на кръвта, както и техните близки. Целта ѝ е да повишава информираността за заболяванията, както и да насочва общественото внимание върху необходимостта от ранна профилактика и превенция.

 

В рамките на кампанията ще бъдат изработени и полезни информационни материали относно необходимите документи на всеки етап от лечението, правилно разчитане на епикризите и пояснение на често срещаните съкращения и изрази.

 

Всеки петък през септември, специално за пациенти с онкохематологични заболявания, ще се провежда онлайн PLAYBACK ТЕАТЪР „Животът не спира на червено“. Спектакълът е интерактивен импровизационен театър, който никога не се повтаря, тъй като сценарият и музиката се създават в момента на представлението на база личните истории на хората от публиката.

 

Организаторите са изпратили материали на кампанията до представители на  институциите, популярни лица, медии и лекари с призив да покажат своята съпричастност към пациентите с рак на кръвта в социалните мрежи.

 

***
Информационната кампания „Иновация за живот“ стартира през 2018 г. Целта  е да повиши информираността на обществото по отношение на рака на кръвта и възможностите за диагностика и съвременно лечение, както и да привлече общественото внимание към проблемите на пациентите, страдащи от тези заболявания.

Съществуват над 140 типа рак на кръвта, които се разделят на три основни групи - левкемия, лимфом, миелом. Данните сочат, че на всеки 35 секунди в света се диагностицира по един пациент със злокачествено заболяване на кръвта. Ракът на кръвта е петото по разпространение онкологично заболяване и е най-често срещаната форма на злокачествено заболяване при децата.

Коментари

декември 2021

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития