Новини - България

Над 1/2 от хората със сърдечна недостатъчност с нарушения на съня
Прочетена: 38 пъти
Снимка: УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“

54% от пациентите със сърдечна недостатъчност имат сънна апнея – заболяване, при което човек спира да диша по време на сън. Един от основните белези на заболяването е хъркането през нощта, но не всички хора, които хъркат, страдат от сънна апнея.

 

Това обяснява д-р Петър Калайджиев от Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ в информация, разпространена до медиите от лечебното заведение по повод защитения дисертационен труд на медицинския специалист на тема „Остра сърдечна недостатъчност и нарушения на съня“ за придобиване на научна и образователна степен „Доктор“. Проблемите със съня и в частност сънната апнея са сериозен рисков фактор за развитие на инфаркт или инсулт и затова трябва да бъдат лекувани навреме, допълват от болницата.

 

Симптомите на сънна апнея могат да включват:

 

  • Хъркане: Обикновено един от най-очевидните симптоми, особено ако се съчетава с прекъсвания в дишането.
  • Прекъснат дълбок сън: Хората със сънна апнея често се събуждат повече през нощта, като резултат на прекъснатия сън.
  • Умора и сънливост през деня
  • Сърдечни проблеми
  • Неспособност за концентрация: Прекъснатият сън може да влоши когнитивните функции и концентрацията.
  • Повишено кръвно налягане: Сънната апнея може да допринесе за повишено кръвно налягане и други кардиоваскуларни проблеми.

 

Лечението на сънна апнея обикновено се индивидуализира в зависимост от тежестта на състоянието и индивидуалните нужди на пациента.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития