Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

На последно място сме в Европа по брой на психиатрите
Прочетена: 69 пъти
Снимка: Pixabay.com

България е на последно място в Европа по брой на психиатри на 100 000 души от наслението, а специализиращите в тази област са едва 5% от всички лекари спeциализанти. Тези данни бяха представени по време на дискусията "Психиатричната помощ в Република България", която се проведе в столицата през уикенда в рамките на нучната конференция "Травмата - биологични, психологически и социални аспекти". Тя бе организирана от Сдружение "Колегиум "Частна психиатрия" и Националния център по опазване на общественото здраве и анализи (НЦОЗА).  

 

Малкият брой специалисти (518 са психиатрите у нас, 396 от тях работят по договор със здравната каса) и големите регионални диспропорции при разпределението на леглата в писхиатричните лечебни заведения и отделения са предпоставка за изключителна натовареност на психиатрите, стана ясно още на конференцията. В същото време се наблюдава изразена тенденция към намаляване на амбулаторните посещения при психиатър, факт, който категорично не може да бъде оценен положително, като се има предвид колко много хора се нуждаят от компетентна помощ поради тревожност, депресии или други разстройства. Критично малък е и броят на детските психиатри.

 

Независимо от трудностите в разбиранията за необходимостта от съчетаване на медицинската и социалната грижа за хората с психична болест у нас, независимо, че връзката между двете система отсъства на регулаторно ниво, една много положителна крачка напред е създаването на Националнатата стратегия  за дългосрочна грижа на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и плана за действие към нея за периода 2018 - 2020 г., стана ясно от презентацията на доц. Христо Хинков, директор на Националния център по опазване на общественото здраве и анализи  (НЦОЗА). 

 

"Концепцията за промените в тази област се основава на преобразуване на философията на системата за дългосрочна грижа. Предвижда се до края на 2021 г. да бъдат закрити специализираните институции за лица с психични разстройства, да бъдат създадени дневни центрове - 6 за хора с деменция и 68 за хора с психични разстройства и други структури от нов тип, в това число и за хора с умствена изостаналост, които ще бъдат изградени с осигурени финансови средства по Оперативна програма "Развитие на регионите", посочи доц. Христо Хинков. 

 

"Близо 240 души у нас от години пребивават постаянно в държавните психиатрични болници (ДПБ) , 83% от тях са с шизофренно разстройство и при адекватни грижи в общността биха могли да се ресоциализират. Освен тях, в тези лечебни заведения са настанени и хора с деменции и биполярно разстройство. Всички те се намират там поради липса на адекватни структури, които да поемат грижата за тях", посочи още доц. Хинков.

 

Невена ПОПОВА 

Коментари

август 2021

ПВСЧПСН
      
     

Събития

Няма събития