Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

На 24 април стартира Европейската имунизационна седмица
Прочетена: 120 пъти

От 24 до 30 април за пореден път в Европа ще бъде отбелязана Европейската имунизационна седмица. Инициативата се провежда от 2005 г. насам. Тя е подета и координирана от Европейското регионално бюро на Световната здравна организация (СЗО) и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC).

 

Слоганът на инициативата тази година е „Защитени заедно, #Ваксините Действат” (“Protected Together, #Vaccines Work”)!”. Целта на Европейската имунизационна седмица  2019 е да се подкрепи стремежа към Европейски регион без ваксинопредотвратими заболявания чрез повишаване осведомеността за значението на ваксинирането като индивидуално право и споделена отговорност. Европейската имунизационна седмица  припомня известния факт, че ваксините осигуряват защита на индивиди и общности и така подпомагат постигането на световните цели за устойчиво развитие. Основната цел на Европейската имунизационна седмица през 2019 година е да се отдаде заслужено внимание на „личностите“, които всеки ден допринасят за реализирането на имунизациите – медицинският персонал, който прилага ваксините, родителите, които избират да ваксинират децата си, както и всеки, който търси и разпространява само основана на доказателства информация за ваксините, и с това осигурява възможност за по-добър живот на другите.

 

За популяризиране на посланията са създадени и два хаштага #Vaccineswork и #immunizeEurope.

 

От СЗО отбелязват, че имунизациите спасяват милиони хора всяка година от заболявания и смърт. Въпреки това, днес в света все още има близо 20 милиона неваксинирани и ненапълно ваксинирани деца. Всяка година в света се регистрират повече от 10 милиона смъртни случая при деца под 5-годишна възраст. Голяма част от тях са вследствие на заболявания, за които съществуват ваксини. Имунизациите срещу дифтерия, морбили, тетанус и коклюш спасяват човешки животи и до голяма степен здравето на децата зависи от ангажираността на родителите. Важно е да се знае, че липсата на тежки заразни заболявания се дължи именно на подобрената имунопрофилактика. Следването на Националния имунизационен календар е от основно значение за поддържане на добро имунизационно покритие при ваксинопредотвратимите заболявания.

 

В България, ваксинопрофилактиката е в основата на успехите в контрола на ваксинопредотвратимите заразни болести. Съвременният имунизационен календар в България включва задължителни имунизации в детската възраст срещу 11 заразни болести (туберкулоза, хепатит Б, дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б инфекции и пневмококови инфекции, морбили, рубеола и паротит).

 

Трябва да помним, че ключов момент в контрола на едно заразно заболяване посредством имунизация е достигането и поддържането на висок имунизационен обхват (>95%), който гарантира наличието на колективен имунитет на населението. Спадането на имунизационния обхват под определени критични стойности е предпоставка за епидемично разпро¬странение на съответната заразна болест.

 

У нас имунизациите се провеждат от общопрактикуващите лекари. Лица, които не са упражнили правото си на избор на личен лекар и лица, които не са здравноосигурени, могат безплатно да получат задължителните ваксинации в имунизационния кабинет към Регионалната здравна инспекция във всеки областен град.

 

В нашата страна се изпълняват и три национални програми за препоръчителни имунизации – Националната  програма за първична профилактика на рака на маточната шийка (2017-2020), Националната програма за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити в България (2017-2021) и Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип (2019-2022). Те осигуряват безплатна имунизация за съответните целеви групи срещу рак на маточната шийка за момичетата на 12 и 13-годишна възраст, срещу ротавирусни инфекции за всички деца от 6-седмична до горна възраст, според кратката характеристика на ваксината, и срещу сезонен грип за хората на възраст 65 и повече години. Ротавирусната ваксина е единствената у нас, приемана през устата.


Националната програма за елиминация на морбили и рубеола (2019-2022) има за цел да подобри достъпността и качеството на информацията, предназначена за професионалистите и широката общественост, по отношение на ваксината срещу морбили и рубеола, и така да намали колебанията относно необходимостта и ползите от прилагането й.

 

В България се прилагат и други препоръчителни имунизации, които се извършват срещу заплащане от пациента. Те се разделят в няколко категории:


-    Ваксини от групата на задължителните, когато се прилагат на възрастови групи, различни от указаните в календара;
-   Ваксини от групата на целевите (срещу бяс, кримска-конго хеморагична треска и коремен тиф), когато се прилагат на лица, извън посочените в календара случаи;  
-    Ваксини, които са разрешени за употреба в страната, но на този етап не са включени в групата на задължителните. Част от тях се отнасят само за неголеми групи лица с медицински показания за профилактична имунизация срещу определена инфекция, а други са предназначени да защитават особено уязвими спрямо дадената инфекция възрастови групи от населението. Такива например са ваксините за грип, хепатит А и др.


Фактите накратко:

-    Имунизацията срещу заразни болести защитава не само ваксинираното лице, но и околните.
-    Благодарение на ваксините детският паралич е намалял с 99% от 1988 г. насам.
-    Морбили е една от най-заразните болести в света. Неимунизираните малки деца имат най-висок риск от заразяване, а усложненията могат да причинят дори смърт. През 2018 г. заразените от морбили европейци са 82 000, като 72 души от тях са починали.
-    Рубеолата при бременни жени може да причини смърт на плода или вродени дефекти. Имунизацията срещу заболяването с две дози ваксина в детството предпазва човек за цял живот.
-    Ваксината срещу хепатит Б е 95% ефективна за предотвратяване на инфекция и развитие на хронични заболявания и рак на черния дроб, причинени от вируса.
-    Комбинирани ваксини като тази срещу дифтерия, тетанус и коклюш, намаляват броя на посещенията в болница и инжекциите, като по този начин намаляват дискомфорта на детето.
-    Имунизацията срещу човешки папиломен вирус (HPV) може да предотврати до 90% от случаите на рак на маточната шийка. Комбинирането на ваксина с редовен скрининг е най-ефективният  начин за предотвратяване на заболяването.
-    Имунизирането предпазва от болести, спасява животи и е стабилна основа за здраве през целия живот.

Коментари