Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Музиканти и актьори с концерт срещу множествената склероза
Прочетена: 247 пъти
Снимка: Redmedia.bg

Световният ден на множествена склероза (МС) - 30 май ще бъде отбелязан в България с концерт в парка зад Националния дворец на културата. Той ще се състои от 17:00 до 19:00 часа с вход свободен.

 

В концерта ще участват група P.I.F., които посветиха песен на болестта, трио „Ы”, трио „Тринити“, възпитаници от Училище за певци "D Stars", Ансамбъл за народни песни и танци – град Пазарджик, и други. Актьорите Филип Аврамов, Лара Златарева, Росен Пенчев, Мариана Йотова също ще подкрепят каузата с музикално изпълнение.

 

Мотото на тазгодишната инициатива е „НЕВИДИМАТА МС”, а организатор е фондация „Множествена склероза България”. Основната цел е повишаване на информираността на обществото за невидимите МС симптоми и тяхното невидимо въздействие върху качеството на живот на потърпевшите. Като част от кампанията чрез кратки видеоклипове ще се представят различни хора, засегнати от МС. Те могат да се видят във фейсбук профила на фондация „Множествена склероза България”. Така всеки съпричастен към хората с МС в България ще може да даде адекватна и правилна подкрепа, твърди Здравка Цветарска, която също е пациент и председател на фондация „Множествена склероза България”.

 

В България по неофициални данни има над 10 000 души, диагностицирани с МС, като всяка година тяхната бройка се увеличава приблизително с нови 80 пациента. Множествената склероза е едно от най-честите неврологични заболявания, а нейните първи прояви обикновено се регистрират в най-активната възраст – между 20 и 40 години. За съжаление, има тенденция към намаляване на възрастовата граница, и към днешна дата най-младият диагностициран пациент е на 12 години.

 

Множествената склероза е автоимунно възпалително невродегенеративно хронично заболяване с неизяснена етиология и вероятна генетична предразположеност. Като ключов фактор в развитието ѝ могат да бъдат факторите на околната среда и инфекциозни причинители. МС засяга мастната миелинова обвивка на аксоните на човешкия главен и гръбначен мозък. Това причинява демиелинизация и образуването на лезии в мозъка, което води до широк спектър от признаци и симптоми. Почти всички неврологични прояви могат да съпровождат заболяването, като често се стига до физическа и ментална инвалидизация. В периодите между пристъпите симптомите може да изчезват напълно, но често се явяват трайни неврологични проблеми, особено с напредване на болестта. Не съществува познато лекарство за множествена склероза. Лечението е насочено към възстановяване на функциите след пристъп, превенция от нови пристъпи и предотвратяване на трайната инвалидизация.

 

 

Медийни партньори на кампанията са в. Доктор, в. Монитор, в. Телеграф, Medicalnews.bg, Zdrave.net, БГ Радио, радио Зорана, Маgic FM & TV, BG Music Channel. С подкрепата на Рош България, Санофи Джензайм.

Коментари

юли 2022

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития