Новини - България

МУ - София с нова творческа зала за студенти и преподаватели
Прочетена: 813 пъти

Нова творческа зала за работа по проекти за студентите и преподавателите на Медицински университет - София бе официално открита днес. Модерното пространство се намира в сградата на Централна медицинска библиотека и ще даде възможност за провеждане на отворени срещи, дискусии, работа по научни проекти и представяния на нови книги в приятна и мотивираща обстановка.

 

Залата откриха ректорът на Медицински университет – София акад. Лъчезар Трайков, Йорданка Фандъкова – кмет на Столична община и Хишам Сабри – генерален мениджър на биотехнологичната фармацевтична компания Рош България.

 

Сред официалните гости бяха представители на Медицински университет – София, посолството на Швейцария у нас, браншови и търговски организации.

 

По време на церемонията бе представено видео, което проследява етапите от ремонта на залата, който започна през м. декември 2021 г. Той бе осъществен с подкрепата на Рош България, която отбелязва 125 години от своето основаване. Част от дарeнието на компанията са и 90 електронни книги от световно признати автори и издателства в различни сфери на медицината, фармацията и здравните грижи. Книгите вече се използват през глобална онлайн платформа, до която библиотеката получава достъп за първи път.

 

В приветствието си ректорът на Медицински университет – София акад. Лъчезар Трайков заяви:

 

“Нашият стремеж е науката в университета да продължи да се развива, както винаги е било – на изключително високо ниво. Това в модерните времена е възможно само, ако се осигурят и съвременни условия за самоподготовка, за дискусия и за спорове, в които да се родят хубавите идеи. Съществен момент в този процес са   колективната работа, дигитализацията на ресурсите и възможностите за творчество в науката.“

 

Той добави, че такива проекти ще мотивират още повече младите хора да се развиват в медицинската наука, ще допринесат за повишаване на удовлетворението им от обучението в Медицински университет - София.

 

„Точно това е сред основните ни задачи - да създадем повече мотивация, за да останат тези млади хора в България“, завърши приветствието си акад. Трайков.

 

Той връчи сертификат за дарение на генералния мениджър на Рош България Хишам Сабри.

 

Директорът на библиотеката, Людмила Томова сподели, че „новата творческа зала е място за неформално общуване между студенти и преподаватели на Медицински университет - София, за обмяна на знания, добри практики и идеи, чиято роля е в съзвучие със съвременните тенденции в библиотечно-информационните услуги“.

 

Тя обяви, че в залата вече е представена първата изложба от фотографии „Етюди в сиво“ – дебют на служителя в Централна медицинска библиотека Михаил Михайлов, която показва красотата през черно-бял обектив.

 

„Опитът ни е научил, че големите постижения тръгват от малки стъпки. Създаването на пространство за научни дискусии, работа по проекти е малка стъпка, но с голямо значение“, каза  генералният мениджър на Рош България Хишам Сабри.

 

Според него, инвестициите в наука и образование днес ще осигурят това, от което пациентите ще се нуждаят в бъдеще.

 

„Науката е пътешествие, което започва с доброто образование. За това сме щастливи, че можем да подкрепим Медицински университет – София, който е най-старото висше медицинско училище в България с над 100-годишна история“, допълни той и пожела успех на студентите и преподавателите от университета.

 

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова заяви, че науката и медицината изискват екипна работа, която може да бъде осъществена в новооткритата зала. Тя поздрави Рош България за избора да отбележи своята 125-годишнина с инвестиция в образованието, науката и създаването на мотивираща среда.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития