Новини - България

МУ-София получи е-книги и творческа стая за студентите си от Рош България
Прочетена: 881 пъти

Над 90 електронни книги получи като дарение за библиотеката си Медицински университет-София от биотехнологичната фармацевтична компания Рош България. Дарението бе съгласувано на среща между акад. Лъчезар Трайков, дмн, ректор на МУ-София и Хишам Сабри, генерален мениджър на компанията за България. Поводът е 125-годишнината от основаването на Рош.

 

Централна медицинска библиотека (ЦМБ) към МУ-София, която е първата и най-голяма у нас по рода си, ще получи  книги от световно признати автори и издателства в различни сфери на медицина, дентална медицина, фармация и здравни грижи. Книгите  могат да се използват през глобална онлайн платформа, до която библиотеката получава достъп за първи път.

 

Част от дарението е и обособяването на модерно творческо пространство в сградата на библиотеката, достъпно за студенти и преподаватели. В него се предвижда да се провеждат отворени срещи, дискусии, да се работи по научни проекти и да се представят нови книги. За целта предстои да се ремонтира една от залите на ЦМБ, а цялостният проект се очаква да бъде открит официално през пролетта.

 

„Изключително сме радостни, че благодарение на това дарение нашата библиотека, студентите и преподавателите ни ще имат достъп до нови ценни електронни ресурси. Това отговаря на нашата стратегия за развитие на „виртуален университет“ и цялостно дигитализиране на обучителния процес в МУ-София“, сподели по време на срещата акад. Лъчезар Трайков.

 

„Модерното творческо пространство в ЦМБ ще даде възможност за разгръщане на по-нестандартен тип научна работа, а именно - колективен труд в неформална обстановка. Смятаме, че това ще мотивира още повече младите ни колеги да развиват медицинската наука на ниво, достойно за традицията в Медицински университет-София“, допълни ректорът като припомни, че университетът развива редица инициативи в посока поощряване на своите млади учени.

 

Такива са финансирането на публикациите в реферирани издания с импакт фактор за докторанти и асистенти в конкурс за главен асистент, както и индексирането на работното заплащане на преподавателите на база брой научни публикаци и работа по проекти. 

 

“За нас, като иновативна биотехнологична компания, развитието на медицинската наука е в основата на това, което правим. Рош отбелязва 125 години от своето основаване и сме щастливи да подкрепим бъдещето на науката в най-старото висше медицинско училище в страната с над 100-годишна история. Вярваме, че инвестициите в наука и образование днес, ще осигурят това, от което пациентите ще се нуждаят в бъдеще”, заяви по време на срещата Хишам Сабри, генерален мениджър на Рош България.

 

Списъкът с дарените книги може да бъде намерен на сайта на Централна медицинска библиотека.


***

За Медицински университет-София и ЦМБ
Медицински университет-София е най-старото висше медицинско училище в България. Вече над 100 години той е лидер в медицинското образование в страната, и осигурява качествено обучение на български и чуждестранни студенти.  
Според рейтинговата система за висшите училища в България, вече почти десетилетие Медицински университет-София държи първото място в основните за сферата направления: Медицина, Дентална медицина, Фармация и Обществено здраве.  
През 2021г. МУ-София беше избран с максимум точки за един от 7-те изследователски университета в България по методика, разработена от Министерството на образованието и науката на Р България. Университетът редовно е включен в престижни международни класации, а негови учени са неизменно част от Топ 2% на учените в цял свят, според класацията на университета в Станфордска.
Библиотеката към университета е Централна медицинска библиотека за страната, с фонд от над 330 хил. тома на български и чужди езици, има 2 читални и компютърна зала. Читателите могат да използват всички форми на библиотечно обслужване, безплатен интернет, достъп до електронни ресурси и световни бази данни. Тук се подготвят и издават научните списания, издавани от МУ-София.

 

За Рош
Рош е компания-новатор в областите фармация и диагностика и като такава се фокусира върху развиването на науката за подобряване живота на хората в глобален мащаб. Комбинацията от експертиза в двете гореспоменати области прави Рош лидер в персонализираното здравеопазване.
Рош е най-голямата биотехнологична компания в света с различни лекарства в онкологията, имунологията, инфекциозните заболявания, офталмологията и заболявания на централната нервна система. Също така, Рош е световен лидер и в ин витро диагностиката, тъканната диагностика на ракови заболявания и новатор в грижите за хора с диабет. Основана през 1896 година, Рош продължава да търси по-добри начини за превенция, диагностика и лечение на заболяванията и да има устойчив принос за обществото. Повече от 30 лекарства, открити от Рош, са включени в списъка на Световната здравна организация (СЗО) с лекарства, които имат изключителна важност, като сред тях присъстват животоспасяващи антибиотици, антималарици и онкологични лекарства. Рош е призната като един от лидер в устойчивото развитие на индустриите Фармация, Биотехнология & Природни науки вече 13 поредни години според Dow Jones Sustainability Indices (DJSI).
Със седалище в Базел, Швейцария, групата Рош оперира в над 100 държави и има повече от 100 000 служители из целия свят.  Дженентек /САЩ/, е изцяло собственост на групата Рош. Рош притежава основен дял в Шугай Фармасютикъл, Япония.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития