Новини - България

Москов отне правата на патолог, заплашва да закрие КОЦ-Пловдив
Прочетена: 2218 пъти

Със заповед на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов патологът в КОЦ-Пловдив д-р Петко Маслев няма да упражнява професията си за период от две години, съобщават от пресцентъра на ведомството.

 

Поводът са продължаващите проверки в Онкодиспасера по повод разкритията за ненужни операции на онкоболни, за които разказа екипът на предаването "Господари на ефира". Министърът е подписал разпореждане за допускане на предварително изпълнение на заповедта за отнемане на професионалните права, допълват от ведомството. Мярката е превантивна, за да се защитят живота и здравето на пациентите, лекувани в онкодиспансера, докато приключи работата на прокуратурата, Изпълнителната агенция "Медицински одит" (ИАМО) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

 

Междувременно министър Москов е изпратил и писмо до кмета на Пловдив г-н Иван Тотев и председателя на Общинския съвет в града, за да ги информира, че ако не предприемат действия за справяне с проблемите в онкодиспансера, ще бъде принуден да предприеме действия по чл.51, ал.1, т.3 от Закона за лечебните заведения, а именно - да го закрие, като отнеме разрешението му за дейност, защото не изпълнява разпоредбите на Закона за зравето.

 

От местната власт се очаква Онкодиспансерът да бъде приведен в съответствие с добрата медицинска практика, да бъдат направени промени в ръководството и да се въведе постоянен контрол върху качеството на работата.

 

Освен това със заповед на министъра ИАМО започва цялостна проверка на КОЦ - Пловдив, с особено внимание към дейността на онкологичните комисии и организацията на работа по комплексното лечение и диспансерното наблюдение. При първоначалната проверка "Медицинският ДАНС" е констатирал нарушения при лечението на осемте огласени случая, свързани със системно и грубо нарушаване на медицинските стандарти, правилата за добра медицинска практика и други нормативни актове, гарантиращи качеството на оказаната медицинска помощ на пациентите.

 

Конкретните нарушения обаче засега остават в тайна, тъй като докладът на ИАМО е изпратен в Главна прокуратура.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития