Новини - България

Москов иска да контролира търговете за лекарства на ВМА и МВР-болницата
Прочетена: 1094 пъти

Да се разшири кръгът от лечебни заведения, чиито търгове за лекарства ще се провеждат централизирано. Това предлага министърът на здравеопазването д-р Петър Москов в проект за допълнение на Постановление № 146 на Министерския съвет от 2015 г. за създаване на Централен орган за покупки в сектор „Здравеопазване“.

 

В проекта, който е качен за публично обсъждане на интернет страницата на Министерството на здравеопазването, се предвижда централизираният орган да провежда процедурите за сключване на рамкови споразумения и договори за възлагане на обществени поръчки и на здравните заведения по чл. 5, ал. 1 от Закона за лечебните заведения. Сред тях са болниците на Министерски съвет, Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи, Министерството на правосъдието и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

 

Според чл. 2. на постановлението „Централен орган за възлагане на обществени поръчки в сектор „Здравеопазване“ е министърът на здравеопазването“, което ознаава, че с приемането на поправката министър Москов ще провежда процедурите за възлагане на обществени поръчки за доставка на лекарствени продукти от Позитивния лекарствен списък на Военномедицинска академия, МВР и Транспортна болнца и др. В обхвата на предлаганата промяна влизат и 12-те държавни психиатрични болници.

 

В мотивите към проекта на постановлението е записано:

„Включването на тези лечебните заведения като възложители по централизираното договаряне ще доведе до икономии на време, административен и финансов ресурс за тези лечебните заведения, както и до намаляване на цените на лекарствените продукти, закупувани от тях“.

Промяната ще влезе в сила от 1 януари 2017 г., ако бъде приета от Министерски съвет.

 

В момента, според нормативната база, централният орган отговаря за провеждането на търговете и договарянето на лекарства за многопрофилните и специализирани болници за активно лечение, болниците за продължително лечение, за рехабилитзция, за продължително лечение и рехабилитация, за центровете за спешна медицинска помощ, за трансфузионна хематология, за психично здраве, за кожно-венерически заболявания, комплексните онкологични центрове, домовете за медико-социални грижи, центровете за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания, хосписите, диализните центрове и тъканната банка.

 

Припомняме, че миналата седмица в сутрешния блок на БНТ министър Москов каза, че системата за ценрализираните търгове на лекарствата е трябвало да заработи още преди месец, но ще бъде пусната в началото на юли. Причината - много лечебни заведения не са се справили със заявяването на нужните им количества.

"Оказа се, че въпреки много ясните инструкции, че медикаментът трябва да е даден по своето непатентно наименование (т.е. в едно такова наименование може да има няколко търговски интереса и фирми) и без значение с каква опаковка и колко броя хапчета има вътре, някои от болниците – дали заради глупост, дали заради друг интерес, бяха написали, че искат точно опаковка от определен медикамент от 10 хапчета. И ако е от 20, те вече не я искат", разказа в интервюто за Националната телевизия министър Москов.

Пълният текст на проекта и мотивите към него могат да се прочетат ТУК и ТУК.

 

Цветомира ГЕОРГИЕВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития