Новини - България

Москов: До дни ще имаме общ лекарствен пазар с Румъния
Прочетена: 620 пъти

На дни сме от финализиране на споразумението с Румъния за осигуряване на достъп до иновативни лекарства, обяви здравният министър д-р Петър Москов при откриването на Първата Регионална конференция на Европейското партньорство за достъпно здравеопазване.

„Ако до средата на следващата година, изчезналите от България и Румъния медикаменти, са налични, това ще е ясна индикация за успеха на споразумението“, коментира Москов.

По думите му, договорката между двете държави няма да отменя местните законодателства и правила за ценообразуване и предоставяне на лекарствени отстъпки от индустрията. Той обаче ще осигурява възможност за договаряне на по-справедливи цени на иноватовните терапии, както и взаимни доставки между България и Румъния на липсващи лекарства на пазарите им.

 

За целта двете държави ще създадат съвместен комитет, който да преговаря с фармацевтичните фирми за по-евтини медикаменти. Когато даден продукт, регистриран в Позитивния лекарствен списък (ПЛС) на едната страна, например България, не е наличен, но е наличен в другата, съответно - Румъния, то северната ни съседка ще може да го закупува при своите условия, след което нашата държава ще покрива съответната сума, за да осигури медикамента за българските пациенти.

„Начинът, по който се ценообразуват лекарствата в момента, е несправедлив за държави с БВП като този на България. На търговията с лекарства не бива да се гледа като на търговия, защото са намесени по-висши ценности“, коментира здравният министър.

Очаква се споразумението между България и Румъния да заработи реално до средата на 2017 г. То ще бъде отворено за всички държави, които искат да се присъединят.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития