Новини - В медиите

monitor.bg: Свалят лекарите от линейките, само парамедици на първа линия
Прочетена: 900 пъти
Снимка: Redmedia.bg

Парамедици сменят лекарите в линейките, за да се пести ресурс и да могат докторите да ръководят по няколко спешни случая, като преценяват кога е нужно превозването до клиника. Това предвижда реформа в спешната медицинска помощ, коментира председателят на здравната комисия в парламента д-р Антон Тонев, пише monitor.bg. Тя отново е на дневен ред за здравните власти след инцидента във Враца, при който жена почина пред очите на детето си. Според редица здравни специалисти има голяма нужда да се реформира системата, така че да може да се гарантира качествено и навременно здравеопазване на гражданите.

 

Още в първия си работен ден новият здравен министър проф. Асена Сербезова пък обяви, че „Въвеждаме реформа, в която да се освободи място на парамедиците в линейките, а лекарят в болницата ще ръководи екипа. Той няма да говори с пациента, а с парамедика, който е на място“, обясни д-р Антон Тонев. Идеята реално обаче не е нова, като за това се говори от години. Подобна реформа се приема добре от работещите в сферата на спешната помощ.

 

„Здравните власти действително имат намерение да засилят ролята на парамедиците в спешната медицинска помощ заради острия дефицит и нужда на кадри. За целта обаче трябва да се уредят нормативно правилата, тъй като те се водят немедицински персонал и тяхната роля е да подпомагат работата на медицинските специалисти. Реално те могат да осъществяват медицинска помощ само в присъствието на лекар или медицинска сестра. Затова един от вариантите е това да става по метода на телемедицината и консултиране с лекар от разстояние, чрез свързано с интернет устройство – компютър, таблет, смартфон или специална апаратура“, коментира експерт от бранша пред „Монитор“.

 

Идеята, която пред Нова тв лансира шефът на здравната комисия към НС, е докато парамедикът е в линейката, да поддържа връзка с лекаря от болницата. За да се случи това обаче, е нужно специално оборудване, пише изданието.

 

„Това е много стара идея, но трябва да има условия за това. Не е достатъчно да има парамедици. Нужно е да се въведе и медицински контрол над дейността им, защото те са немедици и трябва да работят по протокол“, коментира за „Монитор“ д-р Десислава Кателиева от Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ.

 

По думите й такъв медицински контрол трябва да се осъществява чрез телемедицина и специална апаратура в линейките, която да предава жизнените показатели на пациента в болницата и оттам лекарят да казва какво да прави и дали да го докара в лечебното заведение или да го остави на място. Освен това е нужно да се изготвят протоколи, по които да работят парамедиците.

 

Според списъка с професии и професионално обучение към образователното министерство парамедиците се делят на три степени на професионална квалификация. Според най-ниската основната задача на парамедика е транспортиране на болни и пострадали, като при спешни случаи те могат да асистират на квалифицирания персонал, тъй като са преминали обучение за оказване на първа долекарска помощ. Тези със средна степен при спешни случаи могат да асистират на по-висококвалифицирания персонал. Парамедиците с най-висока степен на квалификация могат самостоятелно или с помощта на медицински специалист да извършват първоначална оценка на състоянието и да оказват помощ на пациента на мястото на инцидента и по време на транспортирането му до лечебното заведение. При отсъствие на медицински специалист парамедикът действа самостоятелно и носи персонална отговорност. В тези случаи той може да ръководи екип от парамедици.

 

Пълният текст на материла четете на monitor.bg.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития