Медицина на бъдещето -

Monitor.bg: Изглежда откриха ваксина срещу СПИН
Прочетена: 1136 пъти
Снимка: Pixabay.com

Експериментална ваксина срещу ХИВ, базирана на иРНК - същата технология, използвана в две изключително успешни COVID-19 ваксини - е показала обещаващи резултати при експерименти с мишки и маймуни според проучване, публикувано в сп. Nature Medicine, цитирано от сайта Monitor.bg.  

 

Изследването, проведено от учени от Националния институт по алергии и инфекциозни болести на САЩ, фармацевтичната компания Moderna и други институции, е показало, че ваксината е безопасна и е предизвикала желаните антитела и клетъчни имунни отговори срещу подобен на HIV вирус. Макаците резус, които са получили първична доза, последвана от множество подсилващи дози (бустери), са имали 79 процента по-нисък риск от заразяване с маймуно-човешки имунодефицитен вирус (SHIV) в сравнение с неваксинирани животни.

 

"Въпреки близо четири десетилетия усилия на световната изследователска общност, ефективна ваксина за предотвратяване на ХИВ остава изплъзваща се цел", отбеляза директорът на Националния институт по алергии и инфекциозни болести и съавтор д-р Антъни Фаучи в изявление.

 

"Тази експериментална иРНК ваксина съчетава няколко характеристики, които могат да преодолеят недостатъците на други експериментални ваксини срещу ХИВ и по този начин представлява обещаващ подход", допълни Фаучи. 

 

Ваксините срещу COVID-19 с информационна рибонуклеинова киселина (иРНК) работят, като осигуряват на клетките генетични инструкции за сглобяване на шиповия протеин на коронавируса, което тренира имунната система да бъде подготвена за действителния вирус. По подобен начин експерименталната ваксина срещу ХИВ в новото изследване предоставя кодирани инструкции за два HIV протеина: envelope (Env) и друг, наречен Gag. Мускулните клетки в имунизирано животно изграждат двата протеина, произвеждайки вирусоподобни частици, които са осеяни с много копия на Env по повърхността им. Тези частици не могат да причинят инфекция или заболяване, но са в състояние да стимулират имунния отговор към ХИВ. При мишки две инжекции от ваксината са предизвикали "неутрализиращи" антитела - Y-образни протеини, които се захващат за повърхността на вируса и му пречат да нахлуе в клетките. Важно е, че Env протеините, произведени в мишки, имунизирани с иРНК ваксината, много наподобяват тези на действителния вирус, подобрение в сравнение с предишни експериментални ваксини срещу ХИВ. Съавторът Паоло Лусо, също от Националния институт по алергии и инфекциозни болести, уточни, че тези "по-автентични" копия на протеина имитират по-точно естествена инфекция, отколкото предишни опити. След това екипът е тествал ваксината си върху макаци. Точният режим се е различавал при животните, но е включвал зареждане на имунната система с ваксина, оптимизирана за създаване на антитела, последвана от бустери в продължение на една година. Бустерите са съдържали Gag и Env иРНК от два други щама на ХИВ, за да разширят имунния отговор. Въпреки че дозите са били високи, е било установено, че ваксините са безопасни, като предизвикват само леки, временни ефекти като загуба на апетит. Около година след това всички ваксинирани макаци са имали неутрализиращи антитела срещу множество щамове на ХИВ.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития