Новини - България

Мобилно приложение ще помага на държавата в борбата с COVID-19
Прочетена: 126 пъти

Изградена е Национална информационна система за борба с COVID-19 и свързано с нея мобилно приложение, което ще подава информация на властите за болните в реално време. Това бе обявено на брифинг днес в Министерски съвет. Системата е разработена от „Информационно обслужване“ и няколко IT компании в рамките на 10 дни. Тя се състои от централен регистър и мобилна апликация.

 

Всеки гражданин може да свали мобилното приложение на телефона си и да споделя доброволно своя здравен статус със здравните власти и с личния си лекар, така че те да вземат отношение по лечението му, ако е необходимо своевременно. Приложението събира и географски данни, така че централната система да прави анализи къде и как може да се обгрижват гражданите.

 

При свалянето на мобилната апликация е необходимо да се въведат лични данни като ЕГН, хронични заболявания и здравословно състояние и симптоми. Във всеки един момент пациентът може да актуализира здравния си статус. Тази информация отива директно в централния регистър в Министерството на здравеопазването, където ще се проверява, събира и анализира. За да не се подава фалшива информация към регистъра е предвидена система за известяване на личните лекари, проверка и верификация на данните от тяхна страна.

 

Централизираната система събира данни от множество регистри. Освен това към него постъпва информация от „Гранична полиция“, РЗИ-тата и др. Събраната информация се подава към МВР, за да проследяват спазването на карантината, и към общопрактикуващите лекари, за да предприемат необходимите лечебни дейности спрямо своите пациенти.

 

Системата ще анализира информацията и ще подава информация за заболеваемостта по области, възраст, развитието на заболяването както и да прави прогнози за развитието на болестта. А в приложението е налична информация за коронавируса и всеки гражданин може да се информира с достоверна и актуална информация за COVID-19.

 

В регистъра вече са въведени данните на всички карантинизирани хора в България.

 

Очаква се приложението Virusafe да бъде пуснато утре или в понеделник за сваляне на телефоните. При свалянето му потребителят ще трябва да направи SMS идентификация, която също ще е безплатна за клиентите на трите телекома у нас.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития