Новини - България

Млада жена възстанови зрението си от 10 на 100% с лазерна корекция
Прочетена: 313 пъти

Тя се казва Радост, на 37 години е и късогледството ѝ надвишава 4 диоптъра, а астигматизма й 2 диоптъра. Високото късогледство създава затруднения в професионалната ѝ работа като татуист, автор на бижута и сувенири от мъниста и камъни – дейности,  за които се изисква продължително взиране в детайлите.

 

„Очилата и лещите ограничават периферното зрение, създават куп други неудобства, които търпях от 8-годишна възраст, когато ми откриха прогресиращо късогледство“, разказва Радост.
 

„Без помощта на очила или контактни лещи зрението на пациентката не надвишаваше 10%. След проведения пълен очен преглед  й  препоръчах лазерна процедура FemtoLASIK с лазерните апарати на Carl Zeiss, с която разполага Очно отделение на Болница „Тракия“ ", разказа неговият началник - офталмологът д-р Валентин Христозов. На следващия ден след корекцията зрението на Радост се повишава на 70%, а на 10-я ден зрението на дясното и око е възстановено на 90%, а на лявото на 80%. След около месец лекарите очакват пациентката да възстанови зрението си на 100%.

 

Процедурата FemtoLАSIK протича напълно безболезнено и може да се приложи при пациенти на възраст между 20 и 45 години, обяснява д-р Христозов. Това са обикновено пациенти с високо късогледство, далекогледство и астигматизъм, които не желаят да носят очила или контактни лещи и водят активен начин на живот – спортуват или  работата им е динамична и изисква добро зрение. Процедурата не се покрива от Здравната каса, тъй като това е козметична процедура, подобно на пластичните операции.

 

„Чувствам се като нов човек, който вижда света в пълната му красота за първи път“, споделя Радост. Изключително е благодарна на лекарите, осъществили лазерната й корекция - д-р Христозов и д-р Желязкова  за прецизната им  работа. 

 

 

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития