Коментари -

Министри "на опашка" пред следствието (коментари)
Прочетена: 282 пъти

Темата за бартера на ваксини между България и Турция бе водеща за страната ни днес. Тя намери място дори в световните медии.

 

Вчера прокуратурата повдигна три обвинения на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов и едно на неговия заместник д-р Адам Персенски по казуса. Не закъсня и информацията, че всички министри от Кабинета „Борисов“ ще бъдат разпитани в рамките на 2 дни за това как са взели решението за двустранния акт „неприсъствено“.

 

След подобна новина, съвсем логично, говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова трябваше да обиколи част от сутрешните блокове, за да разясни какво е довело до безпрецедентното за страната ни решение да се привикват всички министри за разпит.

„Смятаме, че са налице доказателства, че действията на здравния министър в оставка Петър Москов са довели до неимуществени вредни последици в значителна степен – уронил се е престижът на Министерството на здравеопазването и е създадено недоверие у гражданите по отношение на процеса по ваксиниране на деца”, каза за "Здравей, България" на Нова телевизия Арнаудова.

Тя обясни, че „липсата на недоверие или всяването на недоверие самостоятелно не е престъпление, това в възможна вредна последица”. Според прокурорите Москов е нарушил множество процедури, разписани в българските закони и е нанесъл щети за стотици хиляди лева.

„Половината от приетите като дарение ампули, тези с наименование „Еувакс”, които са против Хепатит Б, са забранени за употреба в България. В началото на годината Върховната административна прокуратура направи възможно тези ампули да не бъдат разпространени в страната”, коментира още Арнаудова.

Тя коментира, че Москов е приел ваксини под формата на дарение, но е заплатил ДДС, което е престъпление и води до уронване престижа на Министерството на здравеопазването.

 

За здравния министър се застъпи председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„Какви са нарушенията разследването ще докаже. Докато един човек не е осъден на трета последна инстанция, той е невинен и не трябва да имаме никаква промяна в отношението си към тези хора, които биват в момента разпитвани за тези неща“, заяви той.

"На опашка" пред следствието

 

Малко след първите коментари в сутрешните блокове, част от министрите започнаха да се стичат един след друг в следствието, за да дават обяснения.

 

Първа бе вицепремиерът и министър на образованието в оставка Меглена Кунева. След около час разпити тя напусна сградата без да се спре и да говори пред очакващите я журналисти.

 

Министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев бе по-словоохотлив. Той обясни, че е потвърдил, че подписът под споразумението за бартера на ваксини е негов. Запитан дали е бил наясно какво подписва, той заяви, че обикновено министрите получават комплект от документи, придружаващи решението.

„Това е от средата на 2015 г. мисля, че в края на май. Даже не си спомням много от съдържанието на документите, защото ежедневно минават доста такива, но подписът е мой. Спомням си, че на едно от заседанията на Министерски съвет коментирахме темата и беше представено това нещо като спешно и необходимо за страната. Мисля, че стана въпрос, но не си спомням в какъв формат е било – дали по време на заседание на МС или преди това. Но си спомням, че имаше такъв момент, в който се запознах или пък Москов ми каза, че има спешна необходимост. Това е повече от година и половина, не си спомням. Документът очевидно е автентичен, подписът е мой”, каза Ненчев.

Междувременно военният министър сподели, че е призован и утре в следствието. Тогава се очаква да му бъде повдигнато обвинение за договора с Полша за ремонта на МиГ-овете, въпреки че според него е бил икономически по-изгоден за страната ни.

 

Вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова също бе разпитана. Тя обясни, че е обсъдена писмената процедура за решението от 28 май за ваксините.

„Има проект на решение и документация, която върви с него, която се проверява от този, който дава решението за подпис в администрацията на Министерски съвет. Не може един вътрешен министър или друг министър да взема решения по целесъобразност, затова администрацията трябва да бъде подготвена и да се даде решение”, коментира Бъчварова и добави, че щом се е стигнало до това да се предложи за подпис, се предполага, че всички са си свършили работата.

Привикването в следствието на министрите и разпитването им Бъчварова коментира така:

„На правосъдието трябва да се съдейства. Даже всички сме длъжни да съдействаме, за да се изясни конкретният казус. Не мисля, че това е политически натиск, а процедура. Всички трябва да сме наясно, че трябва да се случи, за да отпаднат съмнения или ако има такива, да се потвърдят“.

Сред разпитаните днес бе и министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова, а министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова съобщи пред журналисти, че няма призовка и на този етап не е викана в Прокуратурата.

 

Утре разпитите на министрите в Столичното следствие продължават.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития