Новини - България

Министър Николай Петров: Трябва да се търси решение относно разходите на болниците за автентификаторите
Прочетена: 237 пъти

Към момента няма заведени дела за обезщетения поради отпадането на системата за пръстова идентификация в лечебните заведения, в Министерство на здравеопазването (МЗ) обаче има постъпили писма от болнични директори, които се интересуват кой ще им заплати тези разходи. Това посочи здравният министър проф. Николай Петров в отговор на въпрос на депутата Иво Христов от парламентарната група на „БСП – лява България“ по време на днешния парламентарен контрол.

 

Министерството на здравеопазването не може да си позволи разход, с който да покрие средствата, инвестирани от болниците за закупуване на автентификаторите, защото подобно действие би било незаконосъобразно, този отговор е бил изпратен до директорите на лечебните заведения, обясни министърът. Проф. Петров обаче подчерта, че въпросът е напълно основателен и по тази причина трябва да се търси решение, защото от една страна болниците са били принудени да закупят автентификаторите, а от друга - те са били отменени след решението на Върховния административен съд.

 

Общата сума, изразходвана от НЗОК и лечебните заведения по внедряването на системата за пръстова идентификация, е близо 1 млн. лв., от които 480 000 лв. са разходите на НЗОК за закупуване на системата и около 365 000 лв. разходи на болниците за купуване на четците и поддръжката им, уточни проф. Петров.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития