Новини - България

Министър Кацаров: Ваксините спасяват живот
Прочетена: 238 пъти
Снимка: Министерство на здравеопазването

„Над 90% от починалите от COVID-19 в нашата страна са възрастни неваксинирани граждани. Нормално е, когато се пуска един нов продукт, като ваксините за COVID-19, всеки лекар да иска безспорни доказателства за неговата безопасност и ефективност. Една година по-късно нямаме никакво основание да се съмняваме. В света вече са поставени над 7 млрд. дози от ваксините срещу COVID-19, а случаите на тежки странични реакции са по-малко от 1 на 1 млн. Ваксините са високоефктивни – в над 90% от случаите те гарантират леко протичане на болестта. Те наистина спасяват живот.“

 

Това заяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, след като му беше поставена бустерна доза ваксина срещу коронавирусната инфекция, съобщават от здравно министерство.

 

По повод на предстоящите коледни празници министърът апелира:

 

„Спазвайте изискванията на „зеления сертификат“, ваксинирайте се, ако още не сте го направили, сложете си бустерна доза, носете маски там, където средата е по-рискова, спазвайте въведените ограничения. Пазете живота си и този на своите близки!“

 

Д-р Кацаров коментира, че правителството всеки месец дава десетки милиони за лекарства и осигуряване на болнична помощ в условията на пандемия, но ваксинирането срещу коронавирусната инфекция са най-сигурният начин да се предпазим от тежко протичане на заболяването и смърт. Не е нужно да рискуваме здравето си и да даваме толкова пари, след като имаме надеждната защита на ваксините, при това на много по-ниска цена. Здравният министър посочи, че самият той вече има тройна защита, защото е преболедувал, ваксиниран, а от днес има и поставена бустерна доза.

 

Към 9 декември в България са поставени близо 3,5 млн. дози, а над 1,8 млн. души са със завършен ваксинационен курс, отчете д-р Кацаров. Той коментира още, че въвеждането на „зеления сертификат“ е допринесло за увеличаване интереса към ваксинацията в страната, като броят поставени на седмична база ваксини се е увеличил четирикратно спрямо лятото.

 

Във връзка с новия вариант на SARS-CoV-2 – Омикрон министър Кацаров припомни, че на Националния център по заразни и паразитни болести вече са отпуснати допълнителни средства за секвениране на проби.

 

„Все още Омикрон не е установен у нас, но досега известните варианти на вируса не ни подминаха, така че няма причина да мислим, че това ще се случи сега. Предприети са всички необходими мерки -  когато новият вариант се появи в Южна Африка ние вече бяхме забранили влизането в страната от тези държави“, уточни здравният министър.

 

Той коментира и тестването на учениците, като уточни, че за разлика от предишните епидемични вълни, когато едно дете излезеше с положителен резултат и това беше причина за карантинирането на цели паралелки, то щадящите тестове позволяват децата с COVID-19 да бъдат изпратени за преглед и да се избегне карантиниране на цели класове. Тестването спомага и за ограничаване разпространението на вируса, като доказателство за това е, че децата се върнаха на училище, но броят на заразените продължава да спада.

 

"Правителството отпусна на Министерството на здравеопазването пари за закупуването на 1,5 млн. щадящи теста за деца. Благодарение на прозрачните процедури успяхме да постигнем изключително ниски цени и да закупим три пъти повече тестове – над 4,7 милиона теста. Имаше известно забавяне в доставката поради обективни причини - половината Европа се намира в пика на епидемична вълна, редица страни са в локдаун, търсенето на тези тестове нараства многократно, доставката им е затруднена, така че имаше известно забавяне, но вече всичко е наред. Тестовете са осигурени поне до средата на януари месец, по мои груби сметки, така че спокойно може да продължава учебният процес. МОН се справя добре с организацията, няма причини за безпокойство“, добави д-р Кацаров.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития