Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Министър Ананиев: Вървим от финансиране на структури към финансиране за качество
Прочетена: 197 пъти

„Не отговаря на истината твърдението, че Министерството на здравеопазването има намерение да преобразува всички общински болници в Диагностично-консултативни центрове (ДКЦ).“

 

Това заяви днес по време на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване здравният министър Кирил Ананиев. По думите му всяка трансформация на общинските лечебници може да се извърши само и единствено с решение на общинските съвети. Предстои продължаване на диалога на Министерството на здравеопазването със Сдружението на общинските болници в България (СОББ), като ведомството е поело ангажимента да предостави на общините препоръките, които е изготвило на базата на анализ на дейността на държавните болници. Според министър Ананиев, общините биха могли да използват включените в тях подходи и механизми и да ги прилагат в конкретните условия на съответните региони.

 

Здравният министър изрази мнение, че такъв подход би помогнал за оздравяването на общинските лечебни заведения и би довел до увеличаване на възнагражденията на работещите в тях медици, респективно – задържането им като кадри.

 

Той увери също така, че е поел ангажимент да бъдат преразгледани цените на клиничните пътеки, по които най-често се работи в общинските болници. Едновременно с това ще бъдат потърсени и начини за допълнително финансиране чрез пренасочване на средства от други пера в рамките на бюджета на МЗ.

 

„Трябва да се разбере, че вървим от финансиране на структури към финансиране за качество ан дейностите“, подчерта министър Ананиев пред депутатите.

 

Той информира още, че днес е имал работна среща с директора на МБАЛ Враца, в която са взели участие и началниците на отделеия в болницата. На нея са обсъдени перспективите за рационално преструктуриране на лечебното заведение. В понеделник предстои работна среща на зам.-м9нистър Жени Начева с колектива на болницата по същата тема.

 

Според инистър Ананиев, вече са налице и първите резултати от преструктурирането и оздравяването на МБАЛ Ловеч.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

май 2022

ПВСЧПСН
      
     

Събития

Няма събития