Новини - България

Микрочип улеснява зачеването при инвитро
Прочетена: 429 пъти

Иновативен метод за инвитро оплождане, при който се използва микрочип-технология, дава нова надежда на много двойки с репродуктивни проблеми. Той се прилага в случаите с мъжки фактор за безплодие и води до чувствителен ръст на случаите, при които се постига бременност.

 

Почти половината от случаите на проблемно забременяване се дължат на мъжки фактор. Това означава, че възможностите за зачеване по естествен път са ограничени поради намален брой или намалена подвижност на сперматозоидите. В тези случаи се прилага микрофлуидната чип технология, която подпомага селектирането на най-здравите и жизнеспособни сперматозоиди.

"Тези чипове са гравирани с миниатюрни канали или ленти. Когато две ленти се слеят, енергичните сперматозоиди плуват, докато по-слабите или увредените се събират отделно. След това селектираните сперматозоиди се използват чрез микроинжекция. Така се гарантира създаването на по-качествени ембриони и по-висок шанс за забременяване", описва метода проф. д-р Джем Фичиджиолу от Университетска болница "Йедитепе".

Иновативната техника е разработена съвсем наскоро и към момента е въведена само в няколко водещи инвитро клиники в света, сред които и болница "Йедитепе" в Турция. От там отчитат, че прилагането на метода води до повишаване на успеваемостта, а проф. Фичиджиолу го определя като "значителен пробив в лечението на мъжкото безплодие".

 

Екипът на проф. Фичиджиолу ще консултира български двойки с репродуктивни проблеми за приложението на новия метод на 5 ноември в София. Необходимо е предварително записване на телефони 0895 770 869 или 0879 977 401, както и пациентите да носят всички медицински документи и изследвания, с които разполагат до момента.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития