Събития -

октомври 2017

ПВСЧПСН
      
     
9 октомври
Понеделник
Международна конференция „От европейска към национална здравна политика“
София тех парк
гр. София
09:00 - 00:00 ч.

На 09.10.2017 г., понеделник, от 09.00 часа в София Тех Парк ще бъде открита двудневна международна конференция на Факултет по обществено здраве (ФОЗ) към Медицински университет – София на тема „От европейска към национална здравна политика“. Тя се провежда под патронажа на ректора на учебното заведение проф. д-р Виктор Златков и е във връзка със 100 годишнината на университета.

 

Форумът е важен социален и научен форум, който включва дейности и сесии, фокусирани върху обмен на опит, идеи и добри практики. Участниците в нея ще имат възможност да споделят своите виждания чрез участие в паралелните сесии, ръководени от международни гост лектори, в различни области на здравния мениджмънт и политика.

 

Гост лектори на конференцията са:

 

  • проф. Катарзина Счабановска - президент на Асоциацията на училищата по обществено здраве, в която членуват над 100 институции. Тя е преподавател в Катедра Международно здраве в Университета в Маастрих, Координатор намагистърската програма по европейска обществено здраве и директор на курсът по продължаващо професионално развитие (Leadership for European Public Health). Експерт на СЗО в областта на Лидерство в общественото здраве.
  • Усман Кан - управляващ директор на Модус Европа- Европейска консултанска агенция по политика и директор на Европейската асоциация по здравен мениджмънт (EHMA). Експерт по Обществена политика, Стратегическо развитие, Регулаторна политика и надзор.

 

Сред участиците във форума са чуждестранни водещи експерти в областта на здравната политика и мениджмънт и общественото здраве, сред които проф. Джошуа Годуин, Даниела Кингсли, Мария Годуин, Роберт Оток, Джон Ифантополус, Кемал Хисар и др.

 

Програмата е разделена на паралелни сесии по Здравната политика и мениджмънт, Превантивна медицина, Трудова медицина, Социална медицина, Биоетика и медицинско право, Здравни грижи и други.

 

Повече от 50 души ще вземат участие чрез устни презентации в отделните модули като ще представят актуални теми за съответните държави и международни анализи на проблеми на здравната политика и общественото здраве.

 

Над 40 експерти и предодаватели ще представят резултати от научни проекти в постерните сесии.

 

Заявки за участие в дискусията – кръгла маса- са дали управители на водещи общински и частни болници, държавни агенции и институции в областта на здравната политика и общественото здраве.

 

***

ФОЗ, МУ-София е първият и най-голям факултет по обществено здраве в България с над 20-годишна история. През този период академичният състав на факултета от над 120 преподаватели в 10 катедри участва в полагането на основите и развитието на редица направления на общественото здраве като здравен мениджмънт, икономика на здравеопазването, превантивна медицина, трудова медицина и други.