Новини - България

Метаболитният синдром увеличава 5 пъти вероятността от захарен диабет
Прочетена: 121 пъти

Mетаболитният синдром увеличава 5 пъти вероятността човек да се разболее от захарен диабет, дори и да няма повишено ниво на кръвната захар. Това каза проф. д-р Цветалина Танкова, началник на Клиниката по диабетология към Университетската специализирана болница за активно лечение по ендокринология (УСБАЛЕ) „Акад. Иван Пенчев“- София, по време на пресконференция за представянето на първия информационен сайт на български език, посветен на метаболитния синдром - www.metaboliten-sindrom.bg. Танкова допълни, че хората, които са със затлъстяване пък, дори без наличие на никакви други рискови фактори, 4 пъти по-често отключват диабет. Същевременно, по данни на Световната здравна организация, над 600 млн. души по света са със затлъстяване, а 1,9 млрд. - с наднормено тегло. Обнадеждаващата новина е, че в началната си фаза, диабетът може да бъде лечим.

 

„Мисията на сайта е да обърне внимание върху това състояние, което засяга между 20 и 25% от населението в световен мащаб и поставя хиляди българи във висок риск от сърдечно-съдови заболявания, захарен диабет и преждевременна смърт“, обясни проф. д-р Сабина Захариева,  директор на болницата по ендокринология.

 

Тя наблегна на това, че онлайн платформата съдържа кратка, точна и проверена информация, подготвена изцяло от специалисти в областта. Проф. Захариева изтъкна също, че при съответното лечение и спазване на правилен хранителен режим метаболитният синдром може да претърпи пълно обратно развитие, стига навреме да бъдат взети мерки. Специалистите обясниха, че днес дефиницията за метаболитен синдром е доста опростена и включва 5 елемента: обиколка на талията над определени размери, нива на добрия холестерол, нива на триглицеридите, нива на кръвната захар и артериалното налягане.  Като основен начин за справяне с метаболитния синдром, специалистите посочиха вътрешната мотивация, физическата активност, балансираното хранене и консултацията с правилния специалист.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития