Новини - България

Меджидиев: България ще има медицински хеликоптер на 15 декември
Прочетена: 417 пъти

"Усилията на служебното правителство и на ангажираните с осигуряването на спешна медицинска помощ по въздух министерства дадоха резултат – вчера беше подписано решение от страна на Министерството на здравеопазването и на италианската фирма „Leonardo S.p.A“, след процедурата по пряко договаряне, за осигуряване на заложените в Плана за възстановяване и устойчивост шест хеликоптера, осигурени с необходимото оборудване и апаратура за нуждите на спешната медицинска помощ. Първият хеликоптер трябва да бъде в България на 15 декември тази година, а останалите – до 2025 г."

 

Това каза министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев на брифинг в Министерския съвет, съобщиха от здравно министерство. Здравният министър посочи още, че с цел осигуряване на медицинска помощ по въздух възможно най-рано, е създаден екип от заместник-министри и експерти от министерствата на здравеопазването, на транспорта, на отбраната, на вътрешните работи, на регионалното развитие и благоустройството и на финансите. Екипът работи по програма за осигуряването на медицинска помощ по въздух още в средата на тази година. Ще бъдат осигурени обучения на медицински екипи и пилоти, ще бъдат създадени координационни звена, ще бъдат определени площадки за кацане, ще има главен координационен център.

 

„Благодарение на експерти като началника на ВМА генерал-майор Венцислав Мутафчийски, проф. Николай Младенов, анестезиолог-реаниматор, с опит в спешната медицина по въздух, проф. Любомир Алексиев, началник на катедра „Авиационна и морска медицина“ към ВМА и д-р Христо Стоянов от УМБАЛ „Лозенец“ вече имаме изготвена програма за обучение на медиците“, обясни министър Меджидиев като уточни, че в най-скоро време ще започнат и самите обучения.

 

Първоначално това ще бъдат лекари със специалност „Анестезиология и реанимация“. Здравният министър посочи, че екипът на министерството е ангажиран с посещения на лечебни заведения в страната с цел оценка на възможността за избор на подходящи места, на които да могат да кацат хеликоптерите. Целта е да бъдат определени места, осигуряващи бърз достъп до качествена, навременна и комплексна медицинска помощ.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития