Събития -

март 2023

ПВСЧПСН
  
  
9 март
Четвъртък
Медийно събитие на тема „Бъбрекът страда тихо“
Галерия Сан Стефано
гр. София
11:00 - 12:00 ч.

На 09.03.2023 г., четвъртък, от 11:00 ч. в галерия Сан Стефано (ул. „Сан Стефано“ 22) ще се проведе медийно събитие на тема „Бъбрекът страда тихо“. Срещата се организира от AstraZeneca България по повод Световния ден на бъбреците – 9 март, който се провежда под надслов „Бъбречно здраве за всички“. 

 

Участници в събитието ще бъдат:
-    Проф. Емил Паскалев, председател на Българското дружество по нефрология (БДН) и началник на Клиниката по нефрология, трансплантация и диализно лечение към УМБАЛ „Александровска“;
-    Шеф Ради Стамболов, основател на PASTRY ACADEMY;
-    Ивайло Василев, Бизнес Юнит Директор Биофармация AstraZeneca България 

 

В световен мащаб над 850 млн. души страдат от хронично бъбречно заболяване (ХБЗ). В Европа пациентите са приблизително 100 млн., а други 300 млн. са изложени на риск от развитие на ХБЗ. Данните сочат, че заболяването засяга един на десет възрастни в Европа. Разходите на европейските здравни системи във връзка с ХБЗ възлизат на около 140 млрд. евро.

 

В ранен стадий болестта често може да протича без симптоми и именно затова е необходимо провеждането на скрининг на хора в риск. Навременното откриване на ХБЗ би могло да помогне за предотвратяване на прогресията на заболяването и свързаните с него сърдечносъдови проблеми.