Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

МБАЛ "Надежда" организира кампания за ендометриозата с уебинар и безплатни прегледи
Прочетена: 134 пъти

За втора поредна година МБАЛ "Надежда" ще проведе мащабна кампания с цел повишаване на информираността за болестта ендометриоза. През целия месец март ще се организират различни активности, които да обърнат внимание на младите жени по достъпен начин, че болката и наличието на други симптоми в тазовата област не са нормални. И че те не само нарушава значително качеството на живот, но при забавено диагностициране могат да доведат до сериозни усложнения и невъзможност за забременяване.

 

Кампанията на МБАЛ "Надежда" се реализира като част от глобалното движение за борба с еднометриозата Worldwide EndoMarch, в което болницата е официално поканена да се присъедини като един от т.нар. отбори – посланици за България, редом с още над 50 държави по света.

 

Стартът е на 29 февруари, с уебинар с участници: д-р Георги Стаменов – специалист по асистирана репродукция; д-р Ваня Атанасова – онкогинеколог; Мариана Енева – магистър фармацевт; Мария Георгиева – учредител на фондация Ендометриоза и репродуктивно здраве. Това е второто подобно събитие, в което на живо, специалисти отговарят на зададени въпроси и коментират различните симптоми и форми на лечение. Уебинарът ще започне в 10:30 часа и ще се излъчва в страницата на МБАЛ "Надежда" във Facebook.

 

В този ден д-р Георги Стаменов ще даде старт и на специално видеопредизвикателство в социалните мрежи, с което ще ангажира голяма част от своите колеги в България и извън нея да подкрепят темата. Видеопредизвикателството цели да достигне до много голям кръг от млади хора и по един изключително свеж начин да обърне внимание за съществуването на ендометриозата.

 

В периода 10 – 31 март МБАЛ "Надежда" ще провежда безплатни прегледи на жени със съмнение за ендометриоза в своя специализиран кабинет. Осем са водещите специалисти, които ще участват:  д-р Георги Стаменов, д-р Димитър Цветков, д-р Ваня Атанасова, д-р Любомир Христов, д-р Анатолий Кръстев, д-р Тодор Димитров, д-р Десислава Станева, д-р Тихомир Тотев. Записването ще става чрез първоначално попълнен формуляр в уеб сайта на болницата.

 

Прегледита се осъществяват по инициатива на фондацията Ендометриоза и репродуктивно здраве и инициативите в кампанията са в партньорство с нея.

 

На 28.03.2020 г. ще бъде своеобразната кулминация, чрез хепънинг в МБАЛ „Надежда“, от 10:00 до 12:00 часа. Това събитие ще е част от Worldwide Endomarch и всички останали  активности, които традиционно се провеждат на тази дата в над 50 държави.

 

Първата част от хепънинга ще представлява образуване на голяма жълта панделка от хора и професионално видео заснемане, в подкрепа на аналогичното събитие, което ще се проведе пред Белия дом, Вашингтон. Ще продължи със спортни групови занимания по фитбол, лекция и дискусия по правилното хранене и специални режими при ендометриоза и ще завършим с „Надежда при ендометриоза“ – отворена дискусия очи в очи с д-р Тодор Димитров и жени с вече поставена диагноза. За всички участници ще има различни подаръци и свежи изненади. След своя край, гостите на хепънингът на МБАЛ "Надежда“ ще бъдат поканени да вземат участие, заедно с част от екипа на МБАЛ "Надежда" в ендо - похода, който ще организира същия ден от 12:30 часа, от новоучредената организация EndoMarch България 2020.

Коментари

май 2022

ПВСЧПСН
      
     

Събития

Няма събития